2 szarvasgombás recept, amit mindenkinek ki kell próbálnia!

szarvasgomba Kép forrása: Pixabay.com

A szarvasgomba mindig is az ínyencek eledele volt már a középkorban is. Termőhely szempontjából ennek a fajtának a mediterrán éghajlattal rendelkező területek a legmegfelelőbbek. Hazánkban a NEFAG Zrt kezelésében lévő jászsági tölgyesekben található meg kiemelkedő mennyiségben.

Értékesítése és termesztése tekintetében a cég már több mint húsz éves múltra tekint vissza. A szarvasgomba ára alapvetően nem alacsony, viszont az ebből készült fűszerek és finomságok már sokkal barátságosabb áron vásárolhatók meg.

Ebben a cikkben kettő szarvasgombás receptet osztunk most meg, amiket mindenkinek érdemes kipróbálni.

A szarvasgomba és az abból készült termékek

A szarvasgomba árát nem egyszerű meghatározni, hiszen nagyon sok tényező együttes hatása befolyásolja, folyamatosan változik. Az ebből készült fűszerek, száraztészták, olajok és mézek azonban már bárki számára elérhetőek, így mindenki megkóstolhatja ezt az igazán ízletes finomságot.

Magyarországon csak szakképzett gyűjtő és képzett kutyája szedheti a szarvasgombát. A legdrágább szarvasgomba az isztriai, a legolcsóbb pedig a legnagyobb számban előforduló nyári szarvasgomba.

2 szarvasgombás étel, amit mindenkinek ki kell próbálnia

A levesek mellett a szarvasgomba remekül passzol tésztás ételek mellé is.

1. Szarvasgombás tagliatelle

Hozzávalók 4 főre: 50 dkg tagliatelle

A szószhoz: 1 fej hagyma, 2-3 szál újhagyma, 20 dkg füstölt, főtt tarja, 50 dkg bármilyen gomba, 2 tk szarvasgomba krém, 2 tk szarvasgomba olaj, 2 ek erdei gombakrémleves por, 4 dl főzőtejszín, 1 dl tejföl, só, bors, 2 ek olívaolaj, 1 tk bazsalikom, 1 tk kakukkfű, 3-4 ek reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

Először főzzük ki a tésztát. Majd készítsük el a szószt. Ehhez egy kevés olívaolajon megpirítjuk a sonkát és a hagymát, ezután a gomba következik, amit szeletekre vágunk, majd hagyjuk megpirulni. Ehhez 5-10 percig szükséges pirítani. Ízesítsük sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel végül öntsük fel tejszínnel és tejföllel.

Néhány percig főzzük össze őket és keverjük bele a két kanál erdei gombakrémlevest. A végén adjuk hozzá a szarvasgombás ízesítőket, ha felforrt, készen is van és lehet tálalni. Fogyasztás előtt az apróra vágott újhagymával és a parmezánnal érdemes megszórni. Tagliatelle tésztával a legjobb.

2. Szarvasgombás gnocchi

Hozzávalók 3-4 főre: 50 dkg gnocchi, 4 dl főzőtejszín, 2 ek rókagomba krémleves por, 3 ek reszelt parmezán sajt, só, bors, 2 tk szarvasgomba krém, 2 tk szarvasgomba olaj, 1 ek vaj, 1 tk liszt

Elkészítés:

A gnocchit kifőzzük és leszűrjük. A vajon a lisztet megpirítjuk és felöntjük tejszínnel, összefőzzük, majd mehet bele a parmezán és a levespor. Néhány perc alatt besűrítjük, végül a szarvasgomba krémet és olajat is belekeverjük. Miután nagyon intenzív az ízük csak utána ízesítjük! A gnocchit a forró szószhoz keverjük és azonnal tálaljuk. A tetejére parmezánt szórunk.

Összegezve elmondhatjuk, hogy az egyszerű tésztás ételeket is meg lehet bolondítani egy kevés szarvasgombával, aminek ugyan nem túl olcsó az ára, de a NEFAG Zrt-nél kapható kiszerelésben bárki számára elérhetővé vált, hiszen nem egy ételhez elég csak. Több alkalommal felhasználhatóak a mézek, az olajok, a szárított gombák.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)