5 praktikus tanács, ha cserépkályhában gondolkodik

cserépkályha Kép forrása: Pexels.com

Évtizedekkel ezelőtt még általánosan megtalálható volt a cserépkályha az otthonokban. Aztán a gázfűtés elterjedésével egyre kevesebben rakattak cserépkályhát, bár a melegére mindenki jó szívvel emlékezett azok közül, akik éltek már együtt cserépkályhás fűtéssel.

Napjainkban újra reneszánszát éli a cserépkályha építtetés. Nem véletlenül, hiszen a csempe készítők is követték a divatot és modern mintás vagy divatos formájú, színű csempéket is készítenek. Az üvegajtókon keresztül megcsodálhatjuk a tüzet, a meleg pedig otthonosabbá teszi a lakást.

Miért válasszunk cserépkályhát?

Több évszázad óta használjuk, kipróbált, bevált berendezés, sugárzó meleget ad és tartósan melegen tartja az otthonunkat. Azok, akik szeretik a tűz hangját, szeretik a lángokat nézni és a sugárzó meleget érezni azoknak ajánlott a cserépkályha építés, főként, ha megfelelő tűzifát is tudnak beszerezni hozzá.

Azt, hogy mennyi egy cserépkályha építés ára Budapesten, azt a cserépkályhás weboldalakon lehet megtekinteni.

Milyen tanácsokat érdemes megfogadni, ha cserépkályhát szeretnénk?

  1. A jól megépített cserépkályha legfontosabb eleme a kályhás, aki a kályhát elkészti. Mindenképpen alaposan járjuk körül és csak a megfelelő ajánlásokkal rendelkező mestert válasszuk. Nem olcsó mulatság egy cserépkályha, főként, ha rosszul építik meg. Garancia adása nélkül ne készíttessünk cserépkályhát!
  2. Amennyiben lehetőségünk van rá új csempét válasszunk az újonnan rakott kályhához. A használt kályhacsempék használata esetén több a meghibásodási lehetőség még akkor is, ha jól képzett szakemberrel van dolgunk. Arról nem is beszélve, hogy színt ugye nem nagyon tudunk választani, hiszen a készleten lévő használt kályha színe adott.
  3. Samott téglából szintén csak újat rakassunk a megépítendő kályhába, hiszen kis szerencsével akár évtizedekig velünk marad, nem mindegy, hogy mikor kell újra rakni a rossz belső samott minősége miatt.
  4. Fontos tényező a kémény méretének meghatározása vagy a meglévő kémény feltérképezése. A kémény mérete határozza meg, hogy mekkora kályhát lehet építeni. A kémény a kályha lélegzete.
  5. Megfelelő tűzifa beszerzési lehetőségeinek a felkutatása, mert a cserépkályhával történő fűtéshez csak száraz tűzifát szabad felhasználni, nedveset nem, mert hosszabb távon a kályha működésében zavart fog okozni.

Mivel egy cserépkályha megépítése elég összetett művelet, azt sem árt tudni, hogy az anyagok beszerzése után is több napra van szükség, hogy a kályha megfelelően legyen összerakva.

Amennyiben új csempét választunk, azt általában 4-8 hét alatt készítik el, utána jöhet a kályha összeállítása. Minden esetben kell, hogy kapjunk a kályha készítőjétől kivitelezői nyilatkozatot a garanciához, mert ez bizonyítja, hogy valóban szakember készítette el a cserépkályhát.

Összegezve

Cserépkályha építésével olyan szakembert bízzunk meg, aki a munkáját garanciával végzi el, megfelelő anyagokat felhasználva, legjobb szaktudása szerint dolgozik.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)