A bőr a szervezet általános állapotának tükre

bőrgyógyász

A bőrön már a legkisebb egyensúlyzavar is meglátszik, tükrözi a szervezet általános állapotát. A cikkben annak járunk utána, hogy mikor érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni.

A Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyászata kamaszkortól egészen az időskorig minden korosztály tagjait várja. Érdemes felkeresni a magánrendelést, ha zavaró tünetek vagy panaszok jelentkeznek, illetve a szűrővizsgálatok elvégeztetéséhez is.

Bőrgyógyászati elváltozások

Az elváltozások egy része összefügg a belső folyamatokkal, például a gyulladásos gócokkal, az allergiával, az enzimzavarokkal, az intoleranciával, illetve a hormonális eltérésekkel. Továbbá összefügg más szervek kóros eltéréseivel is. Bőrgyógyászati elváltozások jelentkezése esetén tehát kiemelt figyelmet kell fordítani az alapos kivizsgálásra és a panaszok okának részletes feltárására.

Mindemellett vannak olyan bőrproblémák, amelyek a környezeti károsító hatások miatt alakulnak ki. Ide sorolható az irritatív bőrgyulladás, valamint a bőrfertőzések, például az ótvar, az orbánc, a herpesz, a gombásodás, a condyloma és a vírusos szemölcs. Továbbá ide tartozik az UV-fény okozta károsodás miatt fellépő anyajegy, bőrrák, keratózis, melanóma, illetve a rovarcsípések is.

A leggyakoribb bőrbetegség

A leggyakoribb bőrbetegség a pattanásosság, az acne, a faggyúmirigyek túlműködése, eldugulása és gyulladása miatt kialakuló elváltozás. Sajnos ezt sokan drogériában vásárolt szerekkel vagy házi praktikákkal próbálják kezelni.

Azonban fontos bőrgyógyászhoz fordulni, ugyanis ha nem megfelelő a kezelés, akkor könnyen alakulhat ki hegesedés, ami könnyen lehet, hogy egy életre szól. A hegesedés eltüntetése komoly szakmai kihívás a szakemberek számára is.

A rosacea is gyakori probléma, a középkorúak betegsége. Ebben az esetben az erek érintettsége is szerepet játszik. Továbbá férfiakra jellemző a rhinophyma. Mindemellett gyakori elváltozás a pikkelysömör vagy a psoriasis, amely genetikai hajlamon alapul.

Mivel többféle megnyilvánulási formája lehet, ezért a kezelésnek személyre szabottnak kell lennie. Az ekcéma sem maradhat ki a sorból, hiszen a különböző típusai csecsemőkortól az időskorig megjelenhetnek. Egyaránt okozhatják külső és belső hatások.

Szikés vagy modern lézeres módszer

A bőrgyógyászat, illetve a bőrsebészet területéhez tartoznak a különféle jóindulatú bőr és bőr alatti növedékek ellátásai is. Ezek eltávolítása szikés vagy modern lézeres módszerrel történik.

A lézeres eltávolítás alkalmazható például jóindulatú szemölcsök, papillómák, fibrómák, condylomák esetén. A pigmentált anyajegyeknél pedig szikével történik a bőrnövedék kimetszése. Nem csak a filmekben láthatunk tehát ultramodern eszközöket a kórházakban, már napjainkban is elérhetőek korszerű eljárások és berendezések!

Hirdetés (X)