A krónikus betegségek pszichés következményekkel is együtt járnak

pszichológus Kép forrása: Pexels.com

Sajnos nagyon sokan élnek együtt olyan betegségekkel, amelyek folyamatosan, egy életen át elkísérik őket. Ezeknek számos hatása van az egyén életére nézve, s gyakran egyszerre többféle problémával is meg kell küzdeni.

Nem meglepő, hogy mindez hatással van a krónikus betegségekben szenvedők lelkivilágára is.

Pszichés tényezők a betegségben

Egyrészt maga a mentális állapot is hatással van az egyénre, másrészt pedig a testi betegség is befolyásolja a lelkiállapotot. Az Onlinepszichológus.net pszichológus válaszol rovatában segítséget kaphatunk abban, hogy milyen eszközökkel javíthatunk ezen a helyzeten.

A betegség egyes esetekben eleve együtt jár idegrendszeri hatásokkal, de közvetlen következményei vannak a fizikai állapoton túl az egyén társas életére és életvitelére is, amelyek mind olyan nehézségként jelentkezhetnek, amelyekkel nem könnyű megküzdeni. Olyan érzelmi következményekkel is számolni kell, hogy a betegség, illetve a folyton és erőteljesen jelenlévő betegségtudat kerülhet középpontba.

Gyakori érzelmek krónikus betegség idején

Sokszor társulnak a krónikus betegséghez olyan érzések, mint a félelem vagy az aggódás, amelyek tovább erősítik a betegségtudatot. A diagnózist követően a betegeknél gyászfolyamat indul el, amely összefüggésben van azzal, hogy mind a munka, mind a családi és más társas kapcsolatok terén komoly változások következnek be. Az életminőség is csorbul, hiszen számos szociális kapcsolat tarthatatlanná válik, s így fennáll az elmagányosodás veszélye.

Egyáltalán nem egyszerű megbirkózni azzal sem, hogy egy új életet kell kialakítani, amely tartható a krónikus betegség mellett is. Nem ritka, hogy először a beteg magának is tagadja az állapotát, egészen addig, míg a vele járó tünetek már nem engedik, hogy strucc módjára homokba dugja a fejét. A szembesülés ugyanis önmagában is egy érzelmi teher.

Mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten?

Az elsődleges feladat a hatékony stresszkezelő módszerek megismerése és elsajátítása. Nagyon fontos az, hogy a veszteség elgyászolása után új célokat találjunk, hogy felfedezzük a pozitívumokat is az új helyzetben. A hitben, illetve a spiritualitásban is megnyugvást lelhetünk.

Pszichológus támogatásával könnyebben megvalósíthatjuk a gyászfolyamatot, hiszen minden krónikus betegség sok lemondással jár,. Ez kiemelten fontos, hiszen a társas támogatottságnak köszönhetően az egyén testi és lelki körülményei is jelentős mértékben javulnak.

Nagyon fontos, hogy krónikus betegséggel együtt élve is találjunk olyan pozitív pontokat, amelyek segítik a helyzettel való megküzdést, illetve hogy örömet és értelmet találjunk az életünkben. A fókuszunk szerencsére irányítható, így valóban be tudjuk folyásolni azt, hogy hogyan élünk meg olyan szituációkat, amelyek kedvezőtlen hatással vannak a mindennapjainkra. A megküzdés nem lehetetlen, ne szégyelljünk segítséget kérni hozzá!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)