A kutyás gazdik örök vitatémája: házi koszt vagy kutyaeledel?

kutyaeledel

Egy gazdis közösségben általában egyetértés és jó hangulat uralkodik mindaddig, amíg valaki be nem dobja az állandó vitaindítónak számító “házi koszt vagy kutyaeledel” témát.

Kinek van igaza?

Ebben a kérdésben ugyanis máig nincs egységes álláspont a kutyatartók körében, és ritka az, aki pártatlan tud maradni, hisz a legtöbb gazdinak igencsak határozott véleménye van.

Az egymásnak ellenfeszülő álláspontok miatt pedig könnyen puskaporossá is válhat a levegő, így ha unatkozol, és veszekedést szeretnél generálni egy kutyás társaságban, ezzel szinte biztos, hogy sikerrel jársz. De ha a konfliktuskeltés nem a te asztalod, akkor inkább olvasd el cikkünket a témával kapcsolatban, hisz fő a békesség.

Kutyaeledel: optimális táplálék vagy ügyes marketingfogás?

A gazdik egy része kitart amellett, hogy kizárólag teljes értékű kutyaeledellel, például a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Julius K9 tápok valamelyikével eteti kedvencét. Ebbe az érvelésbe pedig nehéz is belekötni, hisz a magyar gyártó és a hozzá hasonló többi cég rengeteg energiát fektet abba, hogy jó minőségű termékeket állítson elő.

Ezek a gyártók részletekbe menően tanulmányozzák az ebek tápanyagigényét, és gondosan válogatott alapanyagokból dolgoznak. Odafigyelnek arra, hogy az eledelek tartalmazzanak minden fontos makrotápanyagot, vitamint és ásványi anyagot is, ráadásul pont abban a mennyiségben, amire a kutyának szüksége van.

A tápok gyártása szigorúan ellenőrzött körülmények közt zajlik, és mielőtt az eledelek a polcokra kerülnének, több minőség-ellenőrzésen is átesnek.

Az eledelek ráadásul a gazdik dolgát is leegyszerűsítik, hisz csak annyi a dolguk, hogy kiválasszák a kutyájuknak megfelelő változatot (pl. Junior táp a kölyköknek, Senior az időseknek, diétás a túlsúlyosaknak, stb.) és az előírt mennyiséget kiadagolják neki. Ez alkalmanként nem tart tovább pár percnél, a kutya étrendje mégis kiegyensúlyozott lesz.

A tápok körüli negatív előítéletek általában azoknak a silány minőségű termékeknek köszönhetőek, amelyek valójában többet ártanak, mint használnak – mert sajnos ilyeneket is lehet kapni. Ezektől tényleg jobb óvakodni, de a megoldást nem a házi koszt, hanem a prémium táp jelenti.

Házi koszt: maximális törődés vagy könnyelműség?

A házi koszt támogatói általában azzal érvelnek, hogy a kutyatápok megjelenése előtt az ebek is azt ették, amit az emberek, mégsem lett tőle semmi bajuk.

Ám ez egyrészt nem bizonyított, hisz régen csak nagyon kevesen látogatták meg kedvencükkel az állatorvost, így sokszor ki sem derült, ha a kutya a helytelen koszt miatt múlt ki hamar. Másrészt régen az emberiség sem fogyasztott ennyi feldolgozott élelmiszert, így a kutyák is jobb minőségű ennivalóhoz jutottak.

Lényeg a lényeg, ma már egy felelős gazdi nem ad konyhai maradékot a kutyájának. Az egyetlen megengedett “házi koszt” a BARF etetés elvei alapján összeállított étel. Ez valóban jó alternatíva lehet a tápok helyett, de csak akkor, ha megfelelően kivitelezik, ami cseppet sem könnyű feladat.

Hirdetés (X)