A videó SEO: Tippek és trükkök a videók optimalizálásához

videó SEO Kép forrása: Pexels.com

Sokan nem tudják, de a YouTube nem csak videó megosztó, hanem kereső is egyben. Ha viszont keresőről beszélünk, akkor lehet rá optimalizálni. A YouTube SEO alapja, hogy a videónk minél jobb pozícióban jelenjen meg a találati listában, ezzel pedig jobb pozíciót foglalhatunk el versenytársakkal szemben.

Sőt, ha megfelelő energiát fektetünk bele, lehetőségünk van az összes többi keresőben is, például a Google, Bing keresőkben növelni láthatóságunkat. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket, hogy mire érdemes odafigyelni a YouTube-ra történő optimalizálás során!

YouTube SEO alapok

A YouTube 2005-ben indult, mára már percenként 300 óra videót töltenek fel rá a felhasználók. Nem beszélve arról, hogy naponta 1 milliárd videót nézünk meg rajta!

Így már érthető, hogy miért olyan fontos a YouTube keresőjére optimalizálni. A videóink megtalálásában segítenek bizonyos paraméterek, ilyenek a címek, leírások, tagek, ezek mind segítik a megtalálásukat. Azonban még a videó feltöltése előtt fontos, hogy megfelelően optimalizáljunk.

Bővebben a videóról

Az emberek átlagosan 20 másodpercet töltenek el egy weboldalon, ezért kiemelten fontos, hogy a videó első 5-10 másodperce figyelemfelkeltő legyen. Ha nem ragadjuk meg az érdeklődő figyelmét már az elején, akkor el fog menni. A következő fontos szempont, hogy mobilra optimalizált legyen a videó, és még a feltöltés előtt csináljunk kulcsszókutatást!

Kulcsszókutatás

Rengeteg eszköz létezik manapság a kulcsszókutatásra, ilyen a SemRush, az Ahrefs vagy a Google Trends. A kutatás során első lépésben meghatározzuk, hogy mi lesz az a kulcsszó, ami a videónkhoz kapcsolódik. A kutatás második fázisa, hogy beírjuk a keresőbe a kulcsszót és megvizsgáljuk, hogy milyen videókat dob ki rá. Mindig olyan kulcsszót válasszunk, amire kisebb a verseny!

Cím (Title)

A videó címe a legfontosabb elem, hiszen ez jelenik meg az oldalon. A Title mező kitöltésénél figyeljünk oda, hogy a kulcsszót használjuk a mező elején, de lehetőleg egyszer szerepeljen. Jelenítsük meg a brandet a címben, és férjünk bele 65-70 karakterbe.

Leírás (Description)

A leírás a cím után megtalálható második elem, ebben is bátran használjunk kulcsszavakat. Lényege, hogy leírjuk mi is lesz látható a videóban. Fontos, hogy a mezőbe 5000 karaktert lehet írni szóközökkel együtt, és a legfontosabb rész az első 150 karakterben szerepeljen. Ajánlott legalább egy linket elhelyeznünk a leírásban.

Címkék (Tags)

A videós tartalmak rendszerezésére szolgálnak a címkék, amelyek a SEO-ban is nagy jelentőséggel bírnak. A tag-ek segítik a keresőmotorokat, hogy megértsék miről fog szólni a videó. A kulcsszavakat mindenképp szükséges ezekbe a címkékbe beágyazni.

Indexkép (Thumbnail)

Mit is jelent az indexkép? A videó feltöltése után megadhatjuk a videó elindítása előtt megjelenő kis képet. A thumbnail kép lehet egy egyedi saját kép is. Ez azért fontos, mert ezt látja legelőször a felhasználó!

Megosztások

Ha minden beállítással készen vagy, jöhet a mentés és végül a megosztás. Ne felejtsd el, hogy fontos a hivatkozások száma a videóra, ezért érdemes minél több backlinket szerezned. A videódat megoszthatod a közösségi média felületeken és weboldaladon.

A videót érdemes hirdetni!

A weboldalak esetében tudjuk, hogy fontos a fizetett támogatás, nincs ez máshogy a videóinknál sem. A tapasztalat azt mutatja, hogy a jobb SEO helyezés érhető el, ha a tartalmainkat PPC hirdetéssel is támogatjuk.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)