Ahol a folyami rákok énekelnek – Sikerkönyvből sikerfilm?

Ahol a folyami rákok énekelnek Kép forrása: Sony Pictures Entertainment

Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című 2018-ban kiadott regénye világszerte elnyerte az olvasók tetszését, 15 milliónál is több példányt adtak el belőle. Az észak-karolinai lápvidéken játszódó történet idén nyáron a mozivászonra költözött. A forgatókönyvírók nem mertek nagyon eltérni a könyvtől, de itt-ott azért alakítottak a történeten.

Aki számba venné a különbségeket, könnyedén megteheti, hiszen 2022. december 16-tól már otthoni képernyőkön is elérhető a film. A Sony Pictures által forgalmazott alkotás többek között a Magyar Telekom FilmPremier, a Vodafone Filmtár szolgáltatásában, valamint az Apple TV és a Google Play kínálatában is megtalálható.

Reese Witherspoon Hello Sunshine könyvklubja számtalan regényt futtatott fel és juttatott el a világhírig. Nem volt ez másképp az Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvvel sem. A regény 168 hetet töltött a New York Times bestseller listájának élén, és 15 milliónál is több példányt adtak el belőle világszerte. És ahogyan az az ilyen világszenzációnak számító könyvekkel lenni szokott, Hollywood is lecsapott rá.

A történet főszereplője Kya (Daisy Edgar-Jones), az észak-karolinai lápvidéken élő lány, akit családja magára hagy, így kénytelen egyedül felnőni. Kya beleszeret a szelíd Tate-be (Taylor John Smith) és a kétszínű Chase-be (Harris Dickinson), a szerelmi háromszög pedig végzetesre fordul.

Amikor Chase-t egy nap holtan találják a mocsárban, a gúnyolódó városlakók – akik Kya-t „lápi lánynak” hívják – rögtön őt teszik meg fő gyanúsítottnak, és a film idősíkjai váltakoznak Kya bírósági tárgyalása és a Chase meggyilkolásához vezető események között.

Mindig is megosztó kérdés volt, hogy sikerkönyvből lehetséges-e sikerfilmet készíteni. A listának nem célja ítélkezni ebben a kérdésben, pusztán megpróbálja körbejárni, hogy milyen eszközökkel tértek el a forgatókönyvírók és a filmkészítők az eredeti alkotástól, a könyvtől.

1. Eltérő idősíkok

Az Ahol a folyami rákok énekelnek krimi, romantikus sztori és felnövéstörténet egyben. A filmben a krimi jelleg valamivel dominánsabb, ugyanis egyből belecsöppenünk az események sűrűjébe, vagyis Kya letartóztatásába. A nézők pedig az 1960-as évek Amerikájának képeivel találkoznak először. Ameddig a filmben a tárgyalás a kezdőmotívum, addig a könyvnek valójában csak a második felében veszi kezdetét.

2. Kya átveszi a narrátor szerepét

A filmben a főszereplő Kya az elbeszélő. Miután gyanúba keveredik Chase meggyilkolásával, védőügyvédjének tesz vallomást, ezzel párhuzamosan elmeséli eddigi életének a történetét. A könyvben Kya gondolatait narrátor közvetíti, Kya szemszögéből természetesen. Érdekesség ugyanakkor, hogy a könyvben a főszereplő valójában alig szól pár szót az ügyvédje jelenlétében.

3. Drámai találkozás Chase menyasszonyával

Miután Tate távozik a főiskolára, Kya beletörődik, hogy talán soha többé nem látja, vagy nem hall felőle. Óvatosan randizni kezd Chase-szel, aki szégyelli, hogy a városban a „lápi lánnyal” látják, és titokban tartja a kapcsolatukat.

A filmben Kya személyesen találkozik Chase szőke hajú, csinos menyasszonyával, akinek még a jegygyűrűjét is észreveszi. Kyát annyira felzaklatják a történtek, hogy elmenekül Chase elől a láp védelmébe. A könyvben ez a jelenet nem ilyen drámai keretek között zajlik, ugyanis ott Kya a helyi újságból értesül Chase és menyasszonya, Pearl eljegyzéséről.

4. Kya műveinek kiadása

Kya gyönyörű rajzokkal örökíti meg az őt körbevevő természet szépségét, és a benne élő állatokat, miközben ír is. Első szerelme, Tate, aki megtanította írni és olvasni, olyan remeknek találta a grafikákat és irományokat, hogy bíztatta, adassa ki őket és összeírt egy listát Kya részére a kiadókról. A filmben ezt a listát akkor adja át Kyának, mielőtt elmegy egyetemre.

A könyvben azonban Kya csak jóval később válik szerzővé. Évekkel azután, hogy Tate főiskolára megy, és hirtelen eltűnik a lány életéből, megjelenik a mocsári otthonában, hogy bocsánatot kérjen. Önként jelentkezik, hogy elküldi Kya műveit a kiadóknak, egyrészt békeajánlatként, másrészt pedig azért, hogy a lánnyal kapcsolatban maradjon. Kya végül postán keresztül kap szerződést, és két évvel később megjelenik az első könyve.

5. Hová tűnt Amanda Hamilton?

A regény során Kya kedvenc írónője, a viszonylag ismeretlen Amanda Hamilton különböző verseit szavalja. Évtizedekkel később, miután Kya meghal, Tate átnézi a naplóit, és rájön, hogy Amanda valójában Kya álneve volt, talál egy verset is, amelyben látszólag beismeri Chase meggyilkolását.

Kya álneve teljesen hiányzik a filmből. Ehelyett Tate Chase vázlatait fedezi fel Kya régi jegyzetfüzeteiben, valamint a hátsó oldalra ragasztott kagylót. Amikor először kezdtek randizni, Kya egy kagylós nyakláncot ajándékozott Chase-nek, amely rejtélyes módon eltűnt, amikor a férfit meggyilkolták. Tate rájön, hogy a Kya jegyzetfüzetében lévő kagyló Chase-é, és a füzethez hasonlóan a kagylót is a vízbe dobja, hogy elrejtse a bizonyítékot.

Aki lemaradt a filmről a mozikban, december 16-tól otthoni képernyőjén is megnézheti, hiszen a Sony Pictures által forgalmazott alkotás többek között a Magyar Telekom FilmPremier, a Vodafone Filmtár szolgáltatásában, valamint az Apple TV és a Google Play kínálatában is elérhető.

Kép forrása: Sony Pictures Entertainment