Az egészségpénztár tekinthető nyugdíj-megtakarításnak is?

egészségpénztár Kép forrása: Pixabay.com

Az egészségpénztár aktív korúként is kiváló lehetőségeket tartogat. De ahogy telnek az évek, sajnos általában az egészségügyi kiadások is nőnek. Így időskorunkra megnövekedett kiadásokkal, ugyanakkor feltehetően csökkenő járandósággal kell számolnunk, így fel kell készülnünk valamilyen előtakarékoskodással. Lehet, épp az egészségpénztár lesz a megoldás?

Mi is az az egészségpénztár?

Az egészségpénztár nem ugyanaz, mint az egészségbiztosítás, ezt már az elején érdemes tisztázni. Utóbbi esetén arról van szó, hogy a segítségével finanszírozhatjuk az igénybe vett orvosi szolgáltatásokat, valamint a már bekövetkezett problémák esetén utólagos kártérítést biztosít számunkra.

Ezzel szemben az egészségpénztár egy előtakarékossági forma, mely során az egészségügyi kiadásokra teszünk félre. Ráadásul ezt az állam is honorálja, méghozzá adójóváírás formájában (ha van SZJA fizetési kötelezettségünk). A befizetéseink összegétől függ, hogy így mekkora plusz megtakarításhoz juthatunk. Alapvetően 20%-ot tesz hozzá az állam, de maximum 150.000 Ft-ot évente. Mindaddig hozzájuthatunk ehhez, amíg SZJA-t fizetünk.

Az egészségpénztári tagságnak köszönhetően igénybe vehetünk meghatározott egészségügyi szolgáltatásokat, illetve vásárolhatunk gyógyászati segédeszközöket, egészségmegőrző termékeket vagy gyógyszereket. Nincs limitálva sem a vásárlás összege, sem pedig az, hogy mikor kerülnek felhasználásra a befizetések. A család is bevonható kedvezményezettként, és az önsegélyező számla örökölhető is.

Mi lehet nyugdíj-megtakarítás?

Bármit nevezhetünk így, amit a nyugdíjaskori megélhetésre teszünk félre az aktív éveink során. Ez lehet egy bankszámlán vagy egy betétben tartott összeg, lehetnek részvények, NYESZ számlán gyűlő összeg a tőkével és a hozamokkal együtt, de még otthon a széfben tartott készpénz vagy arany vagy a virtuális bitcoin is. Így hát egyértelmű, hogy az egészségpénztárban gyűlő összeg is lehet nyugdíj-megtakarítás.

Azért, hogy az ember hozzájusson az állami nyugdíjához, számos dolognak kell klappolnia. Férfiak esetén el kell érni az aktuális nyugdíjkorhatárt, nők esetén a 40 éves munkajogviszonyt. De ezenfelül is vannak még további kritériumok is, amiknek meg kell felelnünk.

Ezzel szemben egy önsegélyező pénztár lehetővé teszi számunkra, hogy akkor is költsünk a felgyülemlett összegből, ha még nem feleltünk meg a fenti feltételeknek. Így ha még nem vagyunk nyugdíjasok, de már szükségünk van az állapotunk miatt valamilyen komolyabb egészségügyi kiadásra, akkor azt tudjuk ebből finanszírozni.

Fel kell készülnünk a nyugdíjaskori egészségügyi kiadásokra!

Bár egy egészségpénztár esetén nem kifejezetten a nyugdíjaskorra teszünk félre, nem árt eszerint is tekinteni rá. Már csak azért is, mert pl. a KSH is kimutatta, hogy 2011 és 2018 között gyorsabban nőttek az egészségügyi kiadások, mint a nyugellátás átlagos összege.

Egy államilag is támogatott egészségpénztár kiváló választás tehát az aktív évekre és az időskori kiadásokra is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)