Az eredményes harcsafelderítés praktikus tippjei

horgászat

Hogyan és miként érdemes művelni a harcsafelderítés mesterségét? Milyen lépésekre és teendőkre javasolt koncentrálni, amikor egy adott vízterületen a harcsák tartózkodási helyét szeretnénk megtalálni?

A cikkben ehhez az izgalmas kérdéskörhöz adunk néhány támpontot. Méghozzá olyan információkkal együtt, amelyek akár a vízpartra megérkezés előtt is praktikus segítséget jelenthetnek.

A harcsafelderítés nulladik lépése akár otthon is elvégezhető

Amely kiváltképp hasznos lehet olyan esetekben, amikor ismeretlen, számunkra teljességgel új vizeken szeretnénk horogra csalni a rablóhalakat. Otthon, egy laptop és internet segítségével ugyanis rengeteg dolgot megtudhatunk.

Műholdas felvételek segítségével például feltérképezhető, hogyan is néz ki a vízfelület felülről. Ellenőrizhető a vízmélység, és sokat tudhatunk meg a mederviszonyokról is. Így amikor később a Fishinda webáruház rablóhalas kellékek palettáját vizsgáljuk, már sokkal tudatosabbak lehetünk.

Tehát a harcsafelderítés már azt megelőzően is könnyen elkezdhető, hogy egyáltalán megérkeztünk a vízpartra. Plusz lépésként felvehetjük a kapcsolatot a vízterületet jól ismerőkkel is, hogy a lehető legtöbb hasznos tudnivaló legyen a birtokunkban.

Amikor harcsafelderítés a cél, az alábbiak jelenthetik a fő támpontokat

A harcsa életmódjával kapcsolatban tudvalevő, hogy nem sokat vándorol. Amint megtalálja a számára ideális életteret, ott szívesen marad. Pláne az év második felében igaz ez az állítás, amikor a harcsák többsége állandósult fekvőhelyeken vagy területen tölti az idejét.

Méghozzá adott esetben akár több hónapig is, amennyiben az időjárást tekintve, továbbá a vízállás szempontjából nem áll be jelentős változás. Tehát mindössze annyi a feladat, hogy ezeket a helyeket sikerüljön megtalálni.

A harcsafelderítés történhet akár a vízpartról is, de minden bizonnyal lényegesen nagyobb területet lehet végigpásztázni csónakból. Ennek köszönhetően növelhető annak az esélye, hogy sikerüljön rátalálni egy-egy kapitális példány élőhelyére.

A következőket javasolt keresni

Minden bizonnyal kedvező irány lehet azokra a bokrokra, bedőlt fás részekre koncentrálni, ahol adott esetben még medertörés is húzódik. Hasonlóképp kedvező harcsamenedék a vízparti belógó fák környezete.

Pláne, ha ezek alatt a víz mélyebb, így a harcsa akár be is fúrhatja magát egy-egy gödörbe. Kimondottan jó ötlet tehát a vízterület azon részeinél keresgélni, ahol ilyesfajta körülményeket lehet tapasztalni.

Ezenfelül nagyban könnyítheti az expedíció sikerét az a körülmény is, hogy azért a harcsák igencsak hajlamosak elárulni magukat. Egy-egy pezsgés, esetleg fordulás egyértelmű jele lehet annak, hogy ott bizony harcsa lakik.

Hirdetés (X)