Bejárati ajtó csere: szakember által vagy saját kezűleg?

bejárati ajtó Kép forrása: Pexels.com

Manapság nagy divatja van az úgynevezett “DIY” azaz “csináld magad” projekteknek, hisz a barkácsolás remek időtöltés, ami nemcsak kikapcsol, hanem még kézzel fogható eredménye is van.

Ám míg egy régi bútor felújításában vagy egy kerti tároló elkészítésében nincs nagy rizikó, addig az olyan feladatok esetében, mint a nyílászárók cseréje, már meggondolandó, hogy belevágjunk-e.

Hibázni ugyanis nagyon könnyű, helyrehozni viszont annál nehezebb, arról nem is beszélve, hogy egy rosszul beszerelt egyedi bejárati ajtó nem is fog megfelelően funkcionálni.

Ezermester, aki mindent megold?

Tény, hogy vannak olyan emberek, akik egy kicsit “mindenhez is” értenek, ám a hangsúly itt azon van, hogy csak egy kicsit. Egy ajtócserénél viszont közel sem elegendő az, ha némileg konyítunk a feladathoz, nagyjából tisztában vagyunk a folyamattal, de nincsenek hozzá speciális szerszámaink, és még sosem csináltuk a gyakorlatban.

Elegendő ugyanis néhány millimétert tévedni, és az ajtó máris ferde lesz, nyitáskor a szárnya lógni fog, netán nem is lehet kinyitni rendesen, mert megakad a padlóban. És ez csak egy a számtalan hibázási lehetőség közül, amibe a laikusok gyakran belefutnak.

Az interneten persze ebben a témában is találunk remek oktatóvideókat, ahol szakik mutatják meg, hogy zajlik egy ajtócsere. Ám nem érdemes ezekre alapozva nekiállni, hiszen közel sem biztos, hogy minden apró részletre kitérnek, ami nekik egyértelmű, de egy laikusnak már nem az. Illetve bármikor adódhat olyan váratlan probléma, ami a videóban nem merül fel, így ahhoz sem kapunk segítséget belőle, hogy miképp is kellene megoldani.

A dolog vége pedig jó eséllyel az lesz, hogy mégiscsak hívni kell egy szakit, akinek szintén megnehezítjük a dolgát, hisz az elrontott szerelést kijavítani jóval bonyolultabb, mint nulláról elkezdeni. Ne legyenek illúzióink, ez természetesen a munkadíjon is visszaköszön majd.

Munkában a szakértők

Rengeteg felesleges bosszankodástól kíméljük meg magunkat, ha eleve neki sem állunk az ajtócserének, hanem felkérünk egy szakembert, akinek ez a munkája, így rutinból, néhány óra alatt le is bonyolítja az egészet.

Nekünk ez esetben csupán annyi dolgunk lesz, hogy szabaddá tesszük az ajtó körüli területet, illetve a szerelés befejeztével összetakarítjuk a port, és visszarendezzük az előszobát az eredeti állapotába. Amíg pedig a szaki dolgozik, mi is haladhatunk a saját teendőinkkel.

A beszerelésnek persze megvan a maga költsége, de sokkal jobb ezt kifizetni, mint egy esetlegesen tönkretett ajtó helyett újat venni vagy a helyreállítás díját megtéríteni.

Hogyan intézhetjük ezt a lehető legegyszerűbben?

Jól dolgozó szakembert manapság nem könnyű találni, ezért a legoptimálisabb megoldás, ha eleve olyan cégtől rendeljük a bejárati ajtót, ahol kivitelezéssel is foglalkoznak, mint például a Nívó esetében.

Így sor kerülhet az előzetes helyszíni felmérésre, valamint a kész terméket a kiszállítást követően rögtön be is építik.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)