Egy szakma, amely sokakat vonz: a rendezvényszervező

rendezvényszervező Kép forrása: Pixabay.com

A kulturális rendezvények szervezője képzés iránt igen nagy az érdeklődés az utóbbi időben a fiatalok körében. Pláne, ilyenkor, nyáron szembesül a legtöbb ember azzal, hogy mennyire jó dolog is részt venni a közösségépítésben, szórakozási lehetőséget nyújtani másoknak.

Nem mellesleg minden koncert, fesztivál alkalmat ad az ismerkedésre, kapcsolatépítésre is. A munkaidő kötetlen, nem kell az irodában kuksolni egész nap – így nem csoda, ha valaki úgy dönt, hogy kitanulja ezt az izgalmas szakmát.

Erre lehetőség nyílik felnőttképzés keretében is: a TanfolyamGURU.hu Közművelődés és kommunikáció tanfolyamok oldalán lehet tájékozódni a részletekről, ám a fontosabb információkat mi is megosztjuk most cikkünkben.

Mit tanítanak a rendezvényszervező tanfolyamon?

A felnőttképzési intézmények sokféle tanfolyamot hirdetnek országszerte, nem könnyű hát megtalálni a nekünk tetsző kurzust. Szerencsére azonban olvasható részletes tájékoztató a lehetőségekről a fent említett oldalon is, így hamar kiderül, érdemes-e beiratkoznunk.

Amennyiben a rendezvényszervezés iránt érdeklődik valaki, tudnia kell, hogy itt elsősorban nem az elmélet, hanem a gyakorlat számít majd. A tapasztalatszerzéshez ideálisak lehetnek akár a nyári fesztiválok, táborok is, ajánlott minél több helyre jelentkezni hosztesznek, hangosítónak, asszisztensnek.

Azt azonban nem mondhatjuk, hogy tanulni egyáltalán nem érdemes, hiszen az alapokkal tisztában kell lenni. Íme, néhány témakör, ami szóba kerül egy kulturális rendezvény szervezője nevű szakmai képzésen:

  • Településismeret
  • Rendezvénytechnika
  • Műsorkészítés folyamata, forgatókönyvírás
  • Költségtervezés
  • Protokolláris ismeretek
  • Szervezési feladatok
  • Marketingeszközök

A lista korántsem teljes, és természetesen mindig frissül a korszak igényeinek megfelelően.

Kinek érdemes jelentkeznie a képzésre?

Egy rendezvényszervező szakembernek számos olyan tulajdonsága van, amely iskolában nem szerezhető meg: ezeket soft skilleknek hívjuk. Így hiába magol be mindent valaki, hiába kap ötöst majd minden feleletére, nem lesz sikeres, ha az alapvető képességei hiányoznak.

Mikre gondolunk? Elsősorban rugalmasnak és empatikusnak kell lenni. Fontos továbbá a határozottság, a jó humorérzék, de az ötletesség is. Egy jó rendezvényszervező kitartó, mindig a legjobbat akarja kihozni a lehetőségekből. Ha kell, akkor változtat az elképzelésein, ugyanakkor nem engedi, hogy befolyásolják.

Jó, ha tud angolul, van jogsija és ért a számítástechnikához is: ezeknek is nagy hasznát veszi ugyanis a napi munka során.

Mit érdemes tudni a tanfolyamról?

A TanfolyamGURU.hu oldalán meghirdetett képzés online zajlik, hétvégi napokon van a tanítás – munka mellett is végezhető tehát. A jelentkezés feltétele az érettségi. A 4 hónapos tanfolyam végén tanúsítványt kapnak a résztvevők, ez azonban nem lesz elegendő egy állás betöltéséhez.

Államilag elismert bizonyítványt is kell szerezni: erre a független vizsgaközpontok biztosítanak lehetőséget, de az oktatók segítik a folyamatot mindenben.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)