Ezekről mindenképpen tudnia kell, ha erdőkertet szeretne

erdőkert Kép forrása: Pixabay.com

Manapság egyre többen szeretnének inkább erdőkertet egy szimpla befüvesített udvar helyett. Ha a telek mérete lehetővé teszi, akkor gyönyörű növénytársításokat tud létrehozni egy professzionális csapat.

Az erdőkert építése előtt van néhány fontos teendő

A Csodakertész Barna Faiskola erdőkert építése előtt mindig alaposan felméri a helyszínt. Meg kell vizsgálni, hogy a szóban forgó területet mennyi napsütés éri, milyen a tájolása. Fontos szempont, hogy sík terepről vagy dombos területről van szó, milyen meredekek az esetleges lejtők, mennyire áll fenn a fagyzugok kialakulásának veszélye, ezek a tényezők ugyanis lényegesek a megfelelő növények kiválasztása szempontjából.

Csak az alapos felmérést követheti a tervezés. Meg kell próbálni a lehető legjobban összehangolni az igényeket, elképzeléseket és a lehetőségeket. Végül elkészül a kivitelezésre váró terv, amelyben tételesen szerepelnek a növények, valamint az is, hogy hol fognak elhelyezkedni.

Az erdőkertek több szintre bonthatók

Amikor egy erdőkert megtervezésére kerül sor, akkor a tervező asztalnál alapesetben három szinttel kalkulálnak a szakemberek. Fákkal, bokrokkal, valamint aljnövényzettel.

Egy kellően nagy terület esetén viszont már hét szintet is figyelembe lehet venni. A fák szintjét magas, illetve alacsony fákra lehet bontani. A bokrokat követően pedig négy szint következik ez esetben: a lágyszárúak, a talajtakarók, az indások és a gyökerek szintje.

A fák szintje

A fák szintjén olyan növények találhatók, amelyek a kert főbb szerkezetét határozzák meg. Míg az alsóbb szinteken viszonylag könnyű módosításokat végrehajtani, fák esetén értelemszerűen ez nehezebb feladat, így a fák kiválasztásával kell a legkörültekintőbbnek lenni.

Fontos, hogy akkor is megfelelő mennyiségű fényhez jussanak a fák alá telepített növények, amikor a fák elérik a végleges magasságukat. A magasabbra növő fákat érdemes a kert északi részére telepíteni, hogy ne takarják el a fényt az alacsonyabbaktól. Szóba jöhet az alma, körte, cseresznye, dió, szelídgesztenye fák mellett az óriásira növő eperfa is.

Míg a magas fák átmérője 7-10 méter, addig az alacsonyabbaké 4-6 méter. A túl magasra, terebélyesre terülő ágakat célszerű lemetszeni. Az alacsony fák szintjén törpésítő alanyra oltott fákat találhatunk. A kisméretű fák, mint a kajszi, az őszibarack, a szilva, a mandula, a birs, a füge vagy a naspolya egyaránt jó választásnak bizonyulnak. A som, a datolyaszilva és az indián banán kifejezetten jól tűrik az árnyékot.

Alacsonyabb szintek

Az alacsonyabb szintek ugyanúgy tervezést igényelnek, mint a fák szintje. Például ha valaki akácot ültet, de azt később ki szeretné vágni, tudnia kell, hogy a növény rengeteg sarjat növeszt, és így igen nehéz tőle végleg búcsút inteni.

A gyökérszinten erre ügyeljünk: a mélyebben gyökerezők (például répa) esetén számolni kell azzal, hogy kiásásukkor a szomszédos gyökereket is könnyű megsérteni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)