Hogyan dolgozik egy pincér? Mit kell tudnia, ha jól akarja csinálni?

pincér Kép forrása: Pexels.com

A pincér szakma jó megfigyelő képességet, gyors következtetési- és kapcsolatteremtési képességet kíván, hiszen felelősséggel tartozik azért, hogy arról az étteremről, ahol dolgozik jó kép alakuljon ki. Szakmai feladatai közé tartozik, hogy a vendég minden igényének megfeleljen, ezeket az igényeket azonosítva tájékoztatni kell és tanácsokkal kell ellátni őket.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan dolgozik egy pincér és mit kell tudnia. Beavatunk abba is, hogyan alakul a pincér tanfolyam ára Budapesten.

A pincér feladatai

Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, milyen feladatai vannak egy pincérként dolgozó embernek.

  1. Előkészíteni az éttermet, megteríteni az asztalokat.
  2. Ismertetni az étlapot, frissíteni azt a napi aktualitásnak megfelelően.
  3. Bekísérni a vendégeket az étterembe és megmutatni a szabad helyeket.
  4. Tájékoztatni az ételek összetételéről a vendégeket, és ha igénylik elmondani, hogyan készültek.
  5. A felvett rendeléseket el kell juttatnia a konyhába.
  6. Az asztalhoz kell vinnie az elkészült ételt.
  7. Ha szükséges cserélni az asztalterítőket, akkor azt meg kell oldania.
  8. Be kell tartania a higiéniai követelmények be kell az asztaloknál.
  9. Biztosítania kell az étterem rendjét és tisztaságát.
  10. Vezetői utasításra számlát kell írnia, ellenőriznie a kifizetéseket, valamint felmérni a napi bevételeket.

A konkrét feladatokat azonban mindig az adott munkahely határozza meg. Esetenként a pincér a pultos munkakörét is betölti, de a legjellemzőbb teendője, hogy mozgásban van. Akkor is sok a dolga, ha még nincs, van már nincs vendég.

A pincért az emberek folyamatosan figyelik és bírálják, így nagy nyomás alatt dolgozik, de ezzel együtt figyelmesnek és gyorsnak kell lennie. Sokszor minden igyekezet ellenére a vendégek elégedetlenek, ezért a pincérnek türelmesnek kell lennie.

Fizikai munkahelyek

A pincérek több helyen dolgoznak, étteremben, kávéházban, presszóban, kocsmában, fedett helyen, de szabadtéren is. Munkarendjüket tekintve általában 12 órás műszakban dolgoznak.

Egy pincérnek ügyesnek kell lenni, tudnia kell kapcsolatot létesíteni és jól bánni az emberekkel. Nem árt, ha jómodorú és elegánsan mozog. Nem felel meg pincérnek, aki szétszórt, pesszimista, félénk, mogorva.

Egészségügyi követelmények

A pincér munkaideje nagy részében mozgásban van. A felszolgálói munkához erős testalkat és egészséges csontozat szükséges mivel ez a munka igen nehéz.

Felvétele a munkára csak érvényes egészségkártyával lehetséges, de szakmai oklevéllel és érettségi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. Munkatapasztalatot elvárnak, de lehet pultos, büfés gyakorlat is.

Pincér tanfolyam

Bols Mixer Akadémia szervezésében pincér tanfolyamot indítanak Budapesten. Online jelentkezéssel is megoldható, hiszen digitális tananyagot biztosítanak. A pincér tanfolyam időtartama 3 hét, hetente 1 alkalommal vasárnap 9-17 óra között. A tanfolyam elvégzéséhez részletfizetést is biztosítanak.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy pincérnek lenni nem könnyű munka, türelmes, jó megjelenésű, mozogni szerető embernek való, amihez megfelelő képzettséget kell szerezni. A tanfolyam a Bols Mixer Akadémia szervezésében indul, a pincér végzettséget meg lehet szerezni akár 3 hét alatt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)