Hogyan kerüljük el a rohanást és a csúcsforgalmat, ha egy hosszú hétvégére indulunk?

forgalom Kép forrása: Pixabay.com

Hazánkban minden évben vannak olyan hétvégék, amikor az ünnepnapjaink péntekre vagy hétfőre esnek, netán mindkettőre. Ilyenkor nem kell pluszban szabadságot kivenni ahhoz, hogy elmenjünk valahová pihenni, hiszen három vagy négy nap elegendő ahhoz, hogy egy kicsit újra feltöltődjünk.

Gondos tervezéssel a nyugalom eléréséért

Azonban nem túl pihentető, ha a kiválasztott szálláshelyre kimerülten zuhanunk be, mert végigidegeskedtük az odautat és előtte a készülődést. Nagyon fontos, hogy gondos tervezéssel, már az utazásunk előtt egy-két héttel nekiálljunk lefoglalni a szállást, megszervezni a programokat és kitalálni, hogy hány órakor és pontosan milyen útvonalon utazunk.

Az Autopalyamatrica.hu weboldalon átnézhetjük az érvényben lévő, 2023-ra vonatkozó autópálya matrica árak összefoglaló táblázatát és kiválaszthatjuk, hogy melyik lesz számunkra leginkább megfelelő az adott hosszú hétvégére.

Bizonyára belefér még a költségvetésbe egy autópálya-matrica megvásárlása, hiszen sokkal többet ér az egészségünk, a nyugalmunk, mintsem hogy azon idegeskedjünk, hogy a hosszabb és minőségében rosszabb úton jóval később érünk a kiszemelt úti célhoz.

Tippek a gördülékenyebb utazásért

Azon túl, hogy megvesszük a megfelelő autópálya-matricát, fontos tudatában lenni annak is, hogy az emberek számottevő része úgy tervez, hogy elutazik a hosszú hétvégére, így mind az ingyenes, mind pedig a fizetős gyorsforgalmi utakon jelentős forgalomnövekedésre lehet számítani.

Ugyanakkor viszont tudni kell azt is, hogy ünnepek idején is kamionstop van, így legalább ezeknek a hatalmas járműveknek az előzgetését elkerülhetjük. Számolni kell azonban a közlekedési dugókkal, ezért aki teheti, induljon a csúcsidő előtt, akár még napközben, visszaúton pedig szintén kerülje el azt az idősávot, amikor mindenki haza igyekszik.

Általában az ilyen rövidebb kiruccanások idejére a 10 napos matrica szokott a legtöbb embernek beválni, hiszen az ország egész területére érvényes a megadott időintervallumon belül. Ez mindössze 5.500 Ft-ba kerül, cserébe garantált a leggyorsabb megérkezés és a nyugodt, pihentető utazás.

Még mindig zéró tolerancia van érvényben!

Ünnepek idején nem ritka a családi, baráti körben történő italozás. Azonban ne felejtsük el, hogy vezetéskor semmilyen szintű ittas állapot nem megengedett, a szonda kimutatja a legapróbb eltérést is, amiért komoly büntetés, bizonyos határszint feletti túllépés esetén pedig a vezetéstől való eltiltás, akár a vezetői engedély bevonása is jár. Egyáltalán nem éri meg kockáztatni, nem beszélve saját magunk és mások épségéről.

2023. január 1-től nem kell magunkkal vinni a forgalmi engedélyt, de azért mindig győződjünk meg arról indulás előtt, hogy megvan-e minden okmányunk, különösen a személyi igazolványunk, és azok érvényességi ideje nem járt-e le. Ha belefér az időnkbe, akkor pedig nem árt elvinni az autót szervizbe, hogy egy általános ellenőrzést kapjon, rendben vannak-e a fékek, kerekek, a fényszórók és az olajszint.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)