Hogyan teszteljük az egyes csiszolóanyagokat?

csiszolás

Egy vállalat életében vannak olyan fogyóeszközök, amelyeken sokan szeretnek spórolni, az olcsóbb megoldást keresik, de sokszor felületesen történik a kiválasztás. Ide tartoznak a csiszolóanyagok is, amelyeknél el sem tudjuk képzelni, hogy milyen különbségekkel találkozhatunk a piacon.

Valóban érdemes ennyi időt szánni a csiszolóanyagok kiválasztására?

A szakértők szerint sem a beszerzést, sem a tesztelést nem érdemes elkapkodni. Időt kell szánni arra, hogy megtaláljuk, mégis melyik csiszolóanyag az, ami a cég számára a legjobban megfelel.

Figyelembe kell venni az időt, az élettartamot, a lehordási teljesítményt és természetesen az egyik legkritikusabb szempontot, a költségeket. Szerencsére megoldásból nincs hiány, az EW1867 csiszológépeinek palettája minden vállalat számára megoldást kínálat, tevékenységi területtől függetlenül.

Kinek van szüksége mégis tesztelésre? Merülhet fel teljesen jogosan a kérdés. Összességében a tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenkinek, de azoknak mindenképpen, akik tudatosan szeretnék növelni a hatékonyságot, valamint csökkenteni a költségeket. Fontos, hogy mind a kettőnek a szemünk előtt kell lebegnie, nem szabad csak az egyik tényezőre koncentrálni, mert az könnyen a másik rovására mehet.

Hogyan teszteljünk? Egy csiszolóanyag letesztelése kb. 30-40 percet vesz igénybe, amihez megfelelő előkészítésre van szükség. Kell egy munkatárs, aki a mindennapi termelésben, munkavégzésben részt vesz. Egy megfelelő, minőségi sarokcsiszoló használata, ami legalább 1400 W-os teljesítménnyel rendelkezik. Ha ez megvan, akkor nincs más hátra, mint a tesztelés elindítása.

Le kell vonni a megfelelő következtetéseket

A tesztet nyugodtan el lehet végezni hulladékanyagon is, 5-10 perces teszt idővel számolva. Azért van szükség ennyi időre, hogy a valós, gyakorlati különbségek jól mérhetőek és láthatóak legyenek. Természetesen a tesztet elvégezhetjük valós munkadarabokon is, mivel itt teljes élettartamú tesztet is lehet mérni, hogy egy tárcsával hány darabot lehet megmunkálni.

Minden esetben fontos az is, hogy a lehordott anyagmennyiséget mérleggel mérjük meg. Többféle szempont alapján is értékelhetünk, de a legjobb a költség-élettartam-hatékonyság hármasa alapján elindulni, ezt persze kiegészíthetjük továbbiakkal, ami számunkra fontos.

Keressük meg a legjobb megoldást

A leggyakoribb hiba, amit a vállalatok vétenek, hogy kizárólag a költségeket veszik figyelembe. Ott sem a teljeset, csak a belépő árat, azaz, hogy mennyibe kerül az adott csiszolóanyag. Az, hogy hány darab fogy éves szinten belőle, az “már mindegy”.

Pedig ezzel is több százezret meg lehet spórolni, és akkor még a munka minőségéről, hatékonyságáról még nem is beszéltünk. A megfelelő csiszolóanyag kiválasztásának közvetett és közvetlen hatása is van a bevételre, ezért sem szabad elkapkodni a kiválasztást.

Hirdetés (X)