Hogyan válasszunk otthonra matracot?

ágy és matrac Kép forrása: Rs.hu

Felsoroljuk, miben különböznek az egyes típusok.

A tökéletes matrac kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amelyet otthonában meghozhat, ám a lehetőségek sokasága nem könnyíti meg a feladatot. A méretek közti válogatás kifejezetten kimerítő lehet.

Mit kell figyelembe venni a matrac kiválasztásakor?

Az első és legfontosabb, hogy a gerinced egyenesen maradjon, amikor fekszel. Az alvási pozíciód, testalkatod és személyes preferenciáid egyaránt szerepet játszanak annak meghatározásában, hogy melyik matrac lesz neked a legmegfelelőbb.

Figyelembe kell venned a költségeket, a kényelmet, a tartósságot és az alvásproblémákat is – például azt, fáj-e a hátad, vagy rendszeresen felébreszt-e az alvópartnered.

A matracok típusai

A memóriahab és a rugós matracok a legnépszerűbb típusok, ám egyre gyakoribbak a kiegészítő konstrukciók is, amelyek változatosságot biztosítanak a vásárlóknak. Az egyes matractípusokon belül továbbra is sokféle keménységi szintet és árkategóriát találhatunk.

Memóriahab

A memóriahabos matracok alkalmazkodnak a testedhez, és nem terhelik a nyomáspontokat. A használók úgy írják le, milyen élmény habszivacs matracokon feküdni, mintha bölcsőben lennének.

Ezek a matracok ideálisak az oldalukon alvóknak vagy a hátfájástól szenvedőknek, mivel elősegítik a gerinc helyes beállítását azáltal, hogy kevésbé terhelik a vállat és a csípőt. Segítenek a mozgásszigetelésben is, így kevésbé valószínű, hogy az alvópartnered mozgását észlelni fogod.

Gyakran több réteg van, például alul keményebb hab a tartósság, felül pedig lágyabb hab a kényelem érdekében. A memóriahab hátránya, hogy könnyebben felszívja a hőt, bár ma már sok márka kínál beépített hűtési funkciókat a túlmelegedés megelőzése érdekében.

Latex

A latex matracok némileg hasonlítanak a memóriahabhoz, de rugalmasabbak, így keményebb hatást keltenek és kevésbé süllyednek be. A természetes latex gumifából készül, és biomatracokban is használható, így ideális választás a környezettudatos vásárlók számára. Általában drágább, mint a memóriahab.

A vásárlás során két latextípussal találkozhatsz: a Dunlop gyakran sűrűbbnek, míg a Talalay puhábbnak érződik. A valóságban előfordulhat, hogy nem is fogod érezni a különbséget a kettő között.

Innerspring

Ezek a matracok acéltekercsekből készülnek, így szilárdabbak és nagyobb rugalmasságot biztosítanak. Alkalmasabbak a háton és a hason alvók számára, akiknek előnyös a szilárdabb felület a gerinc egy vonalban tartása érdekében.

Hibrid

A hibrid matracok memóriahab vagy latex és tekercsek kombinációját használják, így nem kell csak egy típust választanod. Az elmúlt években ezek egyre népszerűbbé váltak, különösen az online matracmárkák esetében. A tekercsek jellemzően alul helyezkednek el az erős tartás érdekében, míg a hab felül a nyomáscsökkentés érdekében.

Kép forrása: Rs.hu

Hirdetés (X)