Igazi kutyasztár Szibériából

husky Kép forrása: Pixabay.com

A husky nem véletlenül lett nagyon népszerű kutyafajta. Számos igazán vonzó tulajdonságának köszönheti mindezt. Sokan úgy tartják, hogy a husky a tökéletes megjelenés, viselkedés és képességek elegye, s emiatt is annyira keresett és kedvelt ez a négytappancsos.

Még a kutyafajták között nem könnyen eligazodók is felismerik általában a fajtát a tipikus szánhúzó jegyei alapján.

Naponta fáraszd le fizikailag és szellemileg is

A husky fajta nevelésénél a hagyományos módszerek nem minden esetben válnak be. A Falatozoo.hu állateledel webáruház okos kutya oldalán azonban olyan remek eszközöket találsz, amelyekkel felvértezve és a pozitív megerősítéssel kiváló családbarát kutyává formálhatod ezt a nem mindennapi ebet.

Erről a szép, rajzos arcú, intelligens és nagyon barátságos állatról meg kell jegyezni, hogy elég öntörvényű, ami ráadásul még makacs jellemmel is párosul. Nagyon sok esetben elkerülhetetlen tapasztalt szakember bevonása is a nevelésébe. Egy fizikailag és szellemileg is kellően lefárasztott husky rengeteg örömet tud okozni a gazdinak és az egész családnak is.

Azok a csodálatos szemek!

A husky fajta igazából csak az 1900-as években lett ismert, amikor Alaszkában először indítottak egy husky fogatot egy szánhúzó versenyen. Azonnal hatalmas tekintélyt vívtak ki, hiszen egy 408 km-es pályán elsőre harmadikként értek célba.

Pedig a malamutokat tekintették addig e megmérettetések koronázatlan királyainak, hiszen ők sokkal robusztusabbak és erősebbek. Az első huskyk az inuitokkal éltek északon, de állítólag egy norvég kutyaszánhajtó kezdte el a szisztematikus tenyésztését egy William Goosak nevű kutyussal.

Ezek a kutyák egyedi és vonzó külsejükkel tökéletesen kitűnnek a tömegből. Jellegzetes kék szemszínük is kiemelkedően különlegessé teszi őket, de vannak borostyánszínű szemű egyedek is. De a kétszínű szem is megengedett, az ilyen példányokat „odd eyed” kutyusoknak nevezik.

Érdemes felkészülni a husky fajtára

Ami még egyedivé teszi e négytappancsosokat, az a sűrű, puha szőrzetük és a jellegzetes, a hátukon végigfutó markáns rajzolat. Ezek is nagyon sokakat lenyűgöznek. Ez a sarlófarkú kutyafajta fantasztikus orientációs képességekkel rendelkezik. Máig az eszkimók egyik legfontosabb háziállata. Nagyon egészséges, kiválóan be tud illeszkedni a családba is.

Soha ne várd el, hogy ez a fajta őrizze a házat. A huskyk szánhúzásra lettek kitenyésztve, a testsúlyuk akár kilencszeresét is képesek elhúzni. Inkább sportos kísérőid lehetnek.

Nagyon nehezen viselik a nagy nyári meleget, s a macskákkal sem ápolnak valami jó viszonyt. Ha számodra csak husky fajta jöhet szóba, akkor csak jó tenyésztőtől válassz kiskutyát. Alaposan készülj fel a fajtából! Gondozd, ápold helyesen és szeresd nagyon, valamint legyél következetes.

A jutalmad nem marad majd el, tökéletesen ragaszkodó, hűséges társad lesz, ha sok szeretettel és türelemmel neveled.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)