Itt a nyár, elő a grillezővel!

grillezés

A napsütéses nyári időben senki sem szeret a négy fal között kuksolni, hanem jobban szeretjük a kertben múlatni az időt – miért ne készítsük akkor az ételeket is odakinn? És bár nyárson és bográcsban is remek finomságokat lehet kreálni, a nyári szezon “sztárja” mégis egyértelműen a grillezés!

Mire lesz szükség a grillezéshez?

Egy kezdő grillezőkészlet szerencsére könnyedén beszerezhető, hiszen nem lesz szükség túl sok eszközre hozzá. Kelleni fog egy grillsütő, illetve olyan alapvető kiegészítők, mint a csipeszek, edények, forgatóvillák, de jól fog jönni néhány éles kés és vágódeszka, illetve egy kötény is, amivel a ruházatunkat védjük. Mindezeket beszerezhetjük a finnshop.hu konyhai kiegészítőinek kínálatából.

A grillsütőt illetően pedig dönthetünk a klasszikusnak nevezhető faszenes, illetve a modernebb gázos vagy elektromos verzió mellett is. Ha igazi autentikus, füstös ízekre vágyunk, azt csak a faszenessel kapjuk meg, ellenben a gázos és elektromos grillezők előkészítése és használata jóval egyszerűbb. Mérlegeljük mindezeket a szempontokat, mielőtt bármelyik mellett letesszük a voksunkat.

A továbbiakban pedig nézzünk pár egyszerű, de ízletes finomságot, amiket bármelyik típusú grillen egyszerűen el lehet készíteni.

Hamburger

Mert a legfinomabb hamburgerek húspogácsái bizony nem az olajsütőben, hanem a grillrácsokon készülnek! Ez lesz a legfontosabb hozzávaló, amihez használjunk jó minőségű marha vagy pulyka darálthúst.

Fűszerezzük gazdagon, majd kézzel formáljunk belőlük tenyérnyi méretű húspogácsákat, amiket süssünk meg a grillen. Amikor már majdnem készen vannak, helyezzünk a tetejükre egy szelet cheddar sajtot, és hagyjuk, hogy ráolvadjon.

A bucikat vágjuk ketté, majd a félbevágott felükkel lefelé tegyük őket a rácsra 1-2 percre, hogy egy kicsit megpiruljanak. Tegyünk mellé karikára vágott vöröshagymát, ami a hő hatására megkaramellizálódik.

Végül állítsuk össze a hamburgereket: a buci alsó felére rakjunk egy levél friss jégsalátát, erre mehet a sajtos hús majd tetszés szerint a további zöldségek: paradicsom, uborka, a sült hagyma, de remekül illik bele a csalamádé vagy a paprika is.

Ne feledkezzünk el a hamburgerszószról, vagy a ketchup-mustár-majonéz hármasáról sem, majd tegyük rá a buci tetejét és tálaljuk.

Húsos-zöldséges nyársak mártogatóssal

Szintén egy egyszerű, de nagyszerű étel. A lényege tulajdonképpen annyi, hogy apró fanyársakra tetszés szerint felfűzünk mindenféle finomságot. Kiváló összeállítás például a kockára vágott csirkemell, gomba, cukkini, padlizsán, paprika, grillsajt, de ínyencek mindezt megkoronázhatják egy kis ananásszal és kukoricával is.

A nyársakat fűszerezzük, majd gyakran megforgatva süssük meg a grillen. Tálaljuk őket vegyes zöldségekből készült nyári salátával, és kínáljunk mellé többféle mártogatóst: tzatzikit, chilis-tejfölös-lime-os szószt, tartármártást, kapros-joghurtos öntetet. Jó étvágyat és kellemes grillezést kívánunk!

Hirdetés (X)