Kedvelt kerti építmények

kerti építmények

A lugasok már a régi időkben is rendkívül kedveltek voltak. Már legalább 5000 évvel ezelőtt is ismerték, az első ismert használói Egyiptomban a társadalmi ranglétra magas fokán álló családok tagjai voltak. A Perzsa birodalomban is előszeretettel hűsöltek itt az előkelők, és nem hiányozhatott a gazdag rómaiak kertjéből sem.

Akkoriban inkább székesegyházakra hasonlítottak ott, de a perzsáknál még oszlopos és emeletes építményeket is találtak. Mai modern életünkben is fontos szerepet játszanak.

Stílusos kerti menedék

Nyáron igazán remek, ha van egy árnyékot biztosító hely a kertedben. A DODO kerti pavilonok és pergolák kínálatában nem fogsz csalódni. Igazi menedékre lelhetsz az itt található pergolákban és pavilonokban a napsütés és még egy váratlanul érkező nyári zápor ellen is. Itt szuper együtt lenni a családtagokkal vagy a barátokkal is, a kerted igazi ékessége lehet bármelyik.

A lugas általában egy lécekből összeállított és rácsszerűen kiképzett, valamint kúszónövénnyel befuttatott, szellős kis kerti építmény, amin nincs ajtó. Ezzel szemben a pergola pedig oszlopokon nyugvó építmény, lényegében egy nyitott kerti lugas.

Milyen alapanyagokból?

Sokféle kerti építmény közül válogathatsz ma már, csak azt kell eldöntened, hogy milyen stílus illik hozzád és a kert egyéb berendezési elemei közé. Vagy éppen fordítva: ha még csak most alakítod ki a házad külterét, akkor akár a lugas vagy a pergola stílusához választhatod meg a többi kerti berendezést. A lényeg, hogy harmonikus legyen a végeredmény.

Nagyon fontos a pergola formája és kialakítása, és az sem mellékes, hogy milyen anyagból gyártották azt. Előny, ha egyszerűen lehet összeállítani, és a stabilitás is elengedhetetlen követelmény egy ilyen építménynél. A fémszerkezetű pergolák ebben verhetetlenek, kedvelt alapanyag az acél vagy az alumínium. A polyester pergola kicsit egyszerűbb, ám fa kiegészítőkkel igazán mutatóssá tehető.

Lamellákkal vagy ponyvákkal az elemekkel szemben

Az alumínium lamellás pergolákkal erőteljes árnyékolást tudsz biztosítani még a rendkívül erős napsugarak ellen is. Mivel az alumínium köztudottan rozsdamentes anyag, esőben és még nagy szélben is biztosan számíthatsz arra, hogy kiváló védelmet ad majd az ebből készült kerti építményed, és nem egykönnyen tehetnek kárt benne az elemek.

A ponyvás kialakítású modellek is igazán masszív szerkezetek, víz- és tűzálló anyagból gyártják ezeket. Pont emiatt is kiválóan használhatók nyáron kültéren. Remekül védekezhetsz az elemek – a nap, a szél és az eső – ellen ezekkel is. Ám nem olyan könnyen mobilizálhatók a lamellás megoldású pergolákhoz képest, de ha nem annyira fontos ez, illetve az állíthatóság, akkor mindenképp remek választásnak bizonyulnak majd.

A lugasok és a pergolák népszerűsége napról napra nő. Kerted ékessége lehet egy, és az egyre forróbb nyári napokon igazi hűsítő oázist teremthetsz velük a kertedben.

Hirdetés (X)