Kifizetődő e napjainkban idegen országban sofőrként munkát vállalni?

sofőr Kép forrása: Pixabay.com

Mint minden területen, a sofőr szakmában is egyre népszerűbb a külföldi munkavállalás. Nő azok száma, akik kint próbálnak szerencsét a magasabb fizetés reményében.

A legtöbb külföldi cég nyitott a magyar munkavállalókra, hiszen a megszerzett munkatapasztalat a fontos, nem az illető nemzetisége. A Sofőr állás nemzetközi gépkocsivezető munkákat kínál, itt kedvedre böngészhetsz a lehetőségek között.

Mivel érdemes tisztában lenni?

A külföldi fuvaros munka egyik, talán legnagyobb nehézsége az, hogy a szeretteinktől és a megszokott otthoni környezetünktől sok száz kilométerre kerülünk. A kérdés, hogy ez kifizetődő-e? Tudsz-e ezzel a munkával olyan életszínvonalat teremteni, amit a hazai munkavállalással nem?

Előny, ha jó fizikumú vagy és az állóképességeddel sincs baj. A kamionos munka olyan feladatok összessége, ami az emberi szervezet számára megterhelő. Jó, ha bírod a monotonitást, gyakran előfordul, hogy hosszú órákon át kell vezetned az egyhangú autópályán.

Megéri külföldön sofőrként dolgozni?

A külföldi munkavállalás magasabb kereseti lehetőséggel kecsegtet, de vajon tényleg megéri feladni a szeretteink közelségét és az otthonunk adta kényelmet? Manapság már határozottan kijelenthető, bármilyen munkáról legyen is szó, hogy a nyugat-európai országok bérei jóval magasabbak. Nincs ez másképp a kamionos állások esetében sem.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a béred a kiszemelt nyugati országban kapod meg, így a forint folyamatos romlása sem lesz az összegre hatással. Egyes országokban az extra juttatások sem ritkák, mint például a 13. és 14. havi fizetés. Kéthavi fizetés egyben semmiféle plusz munka nélkül – azért ez nem elhanyagolható tétel!

Továbbá hatalmas előny még az is, ha külföldi cégnél vagy bejelentve, hogy az ottani egészségügyi ellátás (későbbiekben nyugdíjkifizetés) vonatkozik rád. Ennek jóval magasabb színvonalát élvezheted majd.

Ha idő közben megtetszett a külhoni lét, sokkal egyszerűbb dolgod lesz, mint annak, aki semmilyen tapasztalat nélkül szeretne kiköltözni. Egy stabil céggel a hátad mögött az ingatlanvásárlás és az ügyintézés is sokkal gördülékenyebben fog haladni.

Hogy működik a sofőrmunka külföldön?

A cégek nagy részénél váltott műszakra számíthatsz, így két hét munka után egy-két hét szünet következik, ekkor haza is tudsz jönni, ha szeretnél. Ebben a felállásban már nem is olyan rémes, hiszen így sok időt tölthetsz a családdal.

Olyan lehetőség is adódhat, hogy a szállított áru rakodásában is számítanak a segítségedre. Ez plusz munka, de extra fizetést is jelent. Egyes cégeknél az előrelépési lehetőségek is számba jönnek, például gépkocsitréner vagy vezénylő pozícióba. Sokszor a képzéseket is támogatják, mint például a GKI hosszabbítás vagy az ADR, ezek több százezres tételek is lehetnek.

A külföldi cégnél történő kamionos munkavállalás jár némi lemondással, ezt kompenzálja az a tény, hogy egy kiváló megélhetést nyújtó hivatásról van szó, ami a jövő megalapozására is megfelelő.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)