15 kihagyhatatlan film, amelyet látni kell

A remény rabjai Kép forrása: Castle Rock Entertainment

Arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük azokat a meghatározó, és épp ezért kihagyhatatlan filmeket, amik mellett senki nem mehet el közömbösen. Olyan filmeket kerestünk, amelyek mély benyomást tesznek ránk és elgondolkodtatnak, ami után már semmi nem olyan, mint előtte volt.

Összefoglalva: ezek a filmek hatással vannak az emberekre! 15 filmet választottunk ki, és azt is elmondjuk, hogy miért imádjuk őket. Olvasd el kedvenceinket, és keress rájuk az online platformokon!

15 kihagyhatatlan film a filmtörténelemből

Akkor nézzük is, melyek ezek a filmek!

1. Tizenkét dühös ember

Mi történik akkor, amikor minden bizonyíték a vádlott ellen szól, de az egyik esküdtben felmerül a kétely, és ez lassan átragad a többi esküdtre is? A film szól a gyengeségekről, a félelemről az előítéletekről, izgalmas utazás az emberi lélek legmélyebb bugyraiban.

2. Harcosok klubja

A filmdráma alapja a fogyasztói társadalom, az egymástól elidegenedett emberek, a pénz utáni hajsza, és önmagunk kétségbeesett keresése. A film végére bebizonyosodik, hogy az emberiség legnagyobb ellensége: saját maga.

3. Isten városa

Rio de Janeiro szegénységgel küzdő negyedében dúl a bűnözés és a lélek már azelőtt beszennyeződik, mielőtt a gyermek felnőtté válna. Láthatjuk a sajátos szubkultúra mindennapjait és azt, hogy milyen kitörési pontot találhat az, aki ide született.

4. Száll a kakukk fészkére

Jack Nicholson fantasztikus alakítása egy elmegyógyintézetben, ahol ráébred, hogy nem a bezárt lakók bolondok, hanem a körülöttük lévő világ. 

5. A remény rabjai

Elkeseredett küzdelmet láthatunk az emberi méltóság megtartásáért az elállatiasodott börtönvilágban.

6. Forrest Gump

Humoros, romantikus és szívszorító történet egy ártatlan férfiről, aki jelen volt Amerika legjelentősebb eseményein, de mindezek jelentőségét gyenge szellemi képességei miatt nem érti, azonban ő mégis nagy hatással van másokra.

7. Mátrix

Amerikai sci-fi, amelyben kiderül, hogy az észlelt világunk csak megrendezett, amit mesterséges intelligencia irányít, és ebben az emberek csupán rabszolgák.

8. Amerikai szépség

Filmszatíra, melyben megismerhetjük egy átlagos, unalmas életet élő amerikai kispolgár életének utolsó időszakát, melyben kifordul önmagából, és nemet mond korábbi életére.

9. Amélie csodálatos élete

Rejtély, szerelem, humor ebben a fantasztikus francia filmben, amelyben Amelie jótündérként próbálja szebbé tenni mások életét, miközben a sajátjára nem figyel eléggé.

10. A szakasz

Chris Taylor a szabadságért ment harcolni Vietnámba, da hamar rájön, hogy a vietnami háború nem az, aminek bemutatják. Értelmetlen, véres háború, aminek nem a szabadság a célja, hanem maga a küzdelem és az erőszak.

11. Hair

A hippik szabad élete kerül szembe a sznobok felsőbbrendűségével, mindez egy olyan időben, amikor dúl a vietnámi háború. Vidámság, szerelem, mély érzelmek, kiváló zenék, és dráma 2 órában.

12. JFK – A nyitott dosszié

A John F. Kennedy gyilkosság egyik legismertebb feldolgozása, a filmet az ismert tények mellett érdekes feltételezések teszik izgalmassá a nézők számára.

13. A faun labirintusa

Mese és valóság keveredése, két világ, mely végül összemosódik. A rideg mostoha apa világa elől menekülő kislány mesevilága a Faunnal képes-e megvédeni őt a borzalmaktól, vagy egy kegyetlen világban kell felnőnie?

14. Schindler listája

Oskar Schindler története, mely a II. világháború idején játszódik, nevéhez zsidók százainak megmenekülése kapcsolódik a biztos haláltól. 

15. Ítélet Nürnbergben

Lebilincselően izgalmas és elgondolkodtató film a náci vérbírók elleni perekről kiváló színészek játékával.

Ugye, nem fogsz egy darabig unatkozni? Filmajánló rovatunkban további összeállításokat is találsz az esti filmnézéshez!

Kép forrása: Castle Rock Entertainment