Kinek való az elektromos kerékpár?

elektromos bicikli Kép forrása: Pexels.com

Az elmúlt évek nagy kedvence az elektromos kerékpár. Akik viszont még nem próbálták, de terveznek ilyet vásárolni, sokszor szinte döntésképtelenek. Biztosan nekik való ez a jármű? Kik jelentik a fő célközönséget? Milyen fajtái vannak? Cikkünkből kiderül.

Mit tud ez a jármű?

Akik nem láttak még közelebbről elektromos kerékpárt, nem pontosan látják át, mit is jelent ez a kifejezés. Ráadásul 2 külön típusa is van. Ismerjük meg ezeket!

E-bike

Ez az eszköz szinte olyan, mint egy robogó, csak éppen máshogy néz ki. Itt nem kell használni a pedált, hanem gombbal vagy karral indítjuk a bringát. Aki ilyennel közlekedik, kötelezően rendelkezik jogosítvánnyal, valamint sisakkal, s biztosítással is.

Pedelec

Az eszköz másik neve rásegítéses kerékpár. Ezen már hajtanunk kell a pedált, különben el sem tudunk indulni. Viszont nagyon sokat tehermentesít rajtunk, hogy a motor ad nekünk egy kis rásegítést, így nem fáradunk ki hosszabb távok során sem.

Kinek való?

Néhány vélemény szerint csak a lustáknak és az idősebbeknek való a fenti típusok bármelyike. Ellenben más nézőpont szerint bárkinek hasznos, sőt, egészséges lehet az ilyen bicikli. Hogy lehet ez?

Idősebbeknek

A nagyszüleink generációjának valóban jól jön, ha már nem kell tekerni a kerékpárt. Nekik tökéletes az E-bike. Jellemzően kisebb távokat tesznek meg, településen belül szeretnének közlekedni. Számukra egy elektromos hajtású jármú biztosítja a rugalmasságot, ára és fenntartása mégsem ér fel egy jobb autóéval.

Fiatalabbaknak

Tévedés, hogy az elektromos bringa a lusták mentsvára! A bringatúrák szerelmesei is hasznát veszik, hiszen a „száguldás” élményét adja! Növeli a tekerés közbeni motivációt, s ezáltal segít lendületben maradni.

Néhány teszt is bizonyította, hogy azok a sportos bringások, akik rásegítéses járgánnyal közlekedtek, hosszabb időn át, s magasabban tudták tartani a pulzusukat, hiszen szinte megrészegítette őket a sebesség élménye. A száguldás érzésének köszönhetően a sport még nagyobb adrenalin-löketet adott nekik, ami növelte a teljesítményüket.

Mi több, hosszabb távokra is szívesebben vállalkoznak, s egyes eredmények szerint rendszeresebben űzik a sportot, mint, akik csak lábbal tekernek. Így hát nem csoda, ha a sportolni szeretők is keresik a lehetőséget, hol vásárolható elektromos kerékpár részletre vagy kiváló áron.

Összefoglalva: Örök kérdés, hogy az elektromos kerékpár csak lustáknak és időseknek való, vagy szinte mindenki számára hasznos lehet. Levonhatjuk a következtetést, hogy – típustól függően – még a sportos alkatok is előnyt kovácsolhatnak egy ilyen bringa vásárlásából.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)