Megdöbbentő tények a cipők világából

cipő Kép forrása: Pexels.com

Mi nők imádjuk a cipőket! Na, meg a táskákat, ékszereket, blúzokat, szoknyákat, fehérneműket, sminkeszközöket és még hosszan lehetne sorolni. Azonban a cipőknek speciális helye van a női szívben.

A topánkák világában számos olyan érdekesség akad, melyekről érdemes tudni. A Topicipő webáruház kínálatában lévő cipőválaszték megtekintése előtt, érdemes néhány izgalmas tényt is megismerni.

Caligula császár a gúnynevét a cipőjéről kapta

A caligula magyarul annyit tesz, hogy “kis katonai csizma”. Ezt a nevet kapta a kis Gaius, aki gyerekként édesapja seregében a katonák lábbelijét hordta. Ezt az egyszerű cipőt caliga néven emlegették, melynek kicsinyítő képzős alakja a caligula.

Csizma női lábon

Ma már természetes, hogy a nők is hatalmas csizmakínálatból tudnak válogatni a hideg idő beköszöntével, azonban ez nem volt mindig így. 1840-ben Viktória királynő volt az első nő, aki csizmát húzott. Ez a lábbeli korábban a férfiak cipője volt, így a királynő tette fontos lépés az egyenjogúság útján.

Magas sarkú férfilábon

Ha nem is megbotránkoztató, de furcsa gondolat a magas sarkú cipő egy férfilábon, hiszen ez egy tipikusan nőies topánka. A 10. században a férfiak hordtak rendszeresen magas sarkút, mivel az a gazdagság jelképe volt. A magas sarok akkoriban egyfajta státuszszimbólumnak felelt meg.

Nem csupán az arisztokrácia, hanem a lovasság is előszeretettel viselte, mivel így kevésbé esett ki a lábuk a kengyelből.

A világ legdrágább topánkái

A világ egyik legdrágább, illetve leghíresebb cipője az Óz, a csodák csodája c. filmhez köthető, és Judy Garland volt a szerencsés, aki lábára húzhatta a rubincipellőt. A lábbelit 2000-ben elárverezték nem kevesebb, mint 600 000 dollárért. Jelentős összeg ez, azonban még így sem érhet nyomába a világ legdrágább topánkájának, mely 3 millió dollárt ér.

Cipőmánia

Ahogy fentebb is említettük, a legtöbb nő a cipők szerelmese. Ugyanakkor kevesen imádják jobban a topánkákat Céline Dionnál, akinek gyűjteménye több mint 3000 párból áll. Az énekesnőt az sem zavarja, ha az adott lábbeli nincs a méretében, pusztán azért is megveszi azt, mert tetszik neki. Nem, még azon sem aggódik, hogy sosem fogja tudni hordani legújabb szerzeményét.

Egy pár azonos cipő

Automatikusan a jobb cipőt a jobb lábunkra, a balt meg a bal lábunkra húzzuk. Nincs ebben semmi különös. Nos, régen ez egyáltalán nem így volt.

Az emberek két ugyanolyan cipőt húztak, nem volt jobbos vagy balos. A kettő teljes mértékben ugyanúgy nézett ki. Ez egészen 1818-ig így volt, mivel a lábbeliket egy kaptafával készítették. Az első jobbos és balos topánkák Philadelphiában készültek.

Cipőben az ágyban? Na, álljon meg a menet!

Utálod, ha valaki cipővel a lábán heverészik az ágyban? Észak-Dakotában osztják a véleményed, ugyanis ott törvény tiltja a topánkában való ágyban fekvést és alvást.

Érdekesek voltak e rövid hírek a cipő világából? Nézz fel a Topicipő webáruház oldalára, ahol több ilyen hírt is olvashatsz a blogban.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)