Melyek a legerősebb kötelek és mire lehet őket használni?

erős kötél Kép forrása: Pexels.com

Köteleket nagyon sok helyre használunk, de éppen ezért nem mindegy milyen minőségű a termék. Sokan tapasztalják, hogy a szupermarketekben vásárolt kiváló, nagy teherbírású típusok nagyon gyorsan elszakad, ezért célszerű inkább kötelet a szakáruházból beszerezni.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek a legerősebb fajták és kitérünk arra, hogy mik kaphatóak a gumis kötelek webáruházában.

A kötelek terhelhetősége

Terhelhetőség alapján a köteleket két kategóriába soroljuk:

  • statikus és
  • dinamikus kötelek.

Kívülről ugyan egyformának tűnhetnek, de az eltérő tulajdonságaik és a felhasználás módja miatt jelentősen eltérnek egymástól.

Kizárólag körszövéses technológiával készülnek, közepén egy mag, ami rugalmasabb szálból van, ezt pedig egy sűrűn szőtt védőköpeny vesz körül, ami csak védelmi célokat szolgál. A szövés minden szála végigér a kötél teljes hosszán.

A dinamikus kötelek magja laza és rugalmas, hogy meg tudjon nyúlni. Ez a megnyúlás adja a kötél energiaelnyelő képességét, ez biztosítja, hogy a kötél fokozatosan lassítsa le és állítsa meg a zuhanást. A statikus kötél szövése sűrűbb, hiszen itt a cél a terhelhetőség.

A dinamikus kötelek színes köpennyel készülnek, a statikus típusok színe viszont fehér. Előbbieket első sorban a sziklamászásban és a hegymászásban használják, biztosítási céllal.

A dinamikus kötelek típusai

A dinamikus kötelek vastagságuk alapján három félék lehetnek, melyet a kötél végén minden esetben jelölnek:

  • egészkötél
  • félkötél
  • ikerkötél

Hova lehet ezeket az erős köteleket felhasználni?

Több mindenre alkalmasak a rugalmas és erős kötelek. Hegymászásra, sziklamászásra mindenképpen ez a megfelelő minőség. Kalandparkban is használják őket, tulajdonképpen nincsen olyan terület, ahol ne lennének hasznosak.

Ha az autónknak műszaki problémája keletkezett, ebben az esetben jó szolgálatot tehet egy erős kötél, főleg ha van egy másik jármű, ami segít a vontatásban.

Abban az esetben, ha kútból vesszük ki a vizet, akkor a szivattyú leengedéséhez mindenképpen szükség van kötélre, hiszen sok esetben a kutak 30-50 méteresek is lehetnek. Nem szabad a szivattyút a termelő csőnél és az elektromos kábelnél fogva leengedni.

Használhatunk még erős kötelet a kertben is a hinta, valamint a komplett fa hintaágy felszerelésénél, de egy korlát felszerelésénél is jól jöhet egy darabka belőle.

Kikötő kötélnek a gumis kötelek a legmegfelelőbbek, hiszen a speciális technológiával a kopásállóságát és a tartósságát is megnövelték. Ezeket a GALCO kötél webáruházból többféle színben is be lehet szerezni. Komolyabb igénybevételre tervezték őket, duplán fonatolt 100% technikai poliészter kötelek, amelyek kimagasló teherbírással és színtartóssággal készültek.

Összegezve: Elmondhatjuk, hogy jó terhelhetőségű kötelekre az élet minden területén szükség van, attól függően kell választani a kötél fajták közül, hogy milyen célra akarjuk használni azokat. Lehetőség szerint szakáruházból érdemes megvenni őket, ügyelve a minőségre.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)