Michael Caine filmek, amelyek kihagyhatatlanok

Michael Caine Kép forrása: Warner Bros. Entertainment Inc. and Legendary Pictures Funding, LLC

Michael Caine igazi élő színészlegenda, aki több mint fél évszázadot átölelő karrierje során, számtalan filmben mutatta meg páratlan tehetségét. Ha kíváncsi vagy rá, melyek Michael Caine legjobb filmjei, akkor olvasd tovább cikkünket, ugyanis a folytatásban ezek közül mutatunk be 15-öt.

1. A mesterdetektív

Andrew Wyke, a híres krimiíró egy este meghívja elhagyatott helyen álló házába Milo Tindle-t, a divatos fodrászt. A helyzet pikantériáját az adja, hogy az idősödő Andrew felesége a jóval ifjabb Milo szeretője, a bonyodalom pedig ott kezdődik, hogy Andrew szívesen elválna a feleségétől, de nem akar tartásdíjat fizetni, Milo viszont nem elég gazdag ahhoz, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a luxushoz szokott asszony számára.

Andrew rafinált tervvel áll elő: Milo törjön be a házába és rabolja el a gyémántokat, amit aztán eladhat, Andrew pedig felmarkolja a kártérítést a biztosítótól. A látszólagos megegyezés hátterében azonban mindkét férfi veszélyes játszmába próbálja bevonni a másikat, amely mindkettejük számára halálos következményekkel járhat.

2. Hannah és nővérei

Az amerikaiak meghitt családi ünnepe, a Hálaadás napja fogja keretbe az egy évet felölelő, szerteágazó családtörténetet. Az ünnepre gyülekeznek Hannah, Holly és Lee, a New York-i művészcsalád lányai. A biztosítási ügynök férj hűtlensége miatt azonban minden a feje tetejére áll.

3. Árvák hercege

A második világháború előestéjén játszódik a John Irving lebilincselő regényéből készült film, amely a felnőtté válás, a szerelem és a család, az ármány és a becsület megindító története. Homer Wells a Maine állambeli St. Cloud kisváros árvaházában nő fel.

Az intézet igazgatója Dr. Larch megkedveli a fiút és szinte fiává fogadja. Jó képességei miatt segédnek fogadja maga mellé. Homer ügyes, de képzettség nélküli sebésszé válik. A falakon túli élet után áhítozik, de a doktor túlságosan ragaszkodik hozzá.

Wally és Candy a doktor segítségét kérik, aki illegális, de biztonságos abortuszokat végez a környékbeliek cinkosságával. Homer velük távozik és Wallyék almáskertjében dolgozik tovább. Wallyt behívják katonának, Homer és Candy egyre közelebb kerül egymáshoz.

4. A tökéletes trükk

A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier a közönség kedvence. A kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden viszont igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét.

Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük.

5. Batman trilógia

Bruce Wayne, az árva milliomos önszántából járja meg az erőszak poklát, amikor Henri Ducard, a keleti mester a harcosai közé veszi és tökéletesen kiképzi. Wayne azonban nem osztozik mestere elvakult nézeteiben és visszatér Gotham Citybe.

Célja, hogy az igazságtalanság ellen harcoljon minden lehetséges eszközzel, így megalkotja Batman szimbolikus alakját. Kilátástalannak tűnő küzdelmében, mindvégig hű támasza Alfred, akit Michael Caine alakít rendkívül meggyőzően.

6. Sade márki játékai

A hírhedt pornográf írót, Sade márkit a francia forradalom elején elmegyógyintézetbe zárják. A bolondok között jól érzi magát, ám új felügyelő érkezik. Coulmier abbé megpróbálja jó útra téríteni az élénk fantáziájú nemest, akinek hűséges rajongója, Madeleine sorra kicsempészi Sade további lázító írásait.

Az erkölcstelen művek híre eljut a császárig, aki a keménységéről híres Royer-Collard doktorra bízza a márki elhallgattatását. Az intézet falai között hamarosan elszabadul a pokol, Sade ugyanis minden büntetést kinevet, minden tiltásra fittyet hány. A két férfi összecsapása elkerülhetetlen.

7. Aki király akart lenni

Daniel Dravot és Peachy Carnerhan, a két dörzsölt kalandor Kafirisztánba utazik, ahol értékes királyi kincsek rejtőznek. Amint megérkeznek, azonnal harcba keverednek a rettegett rablóbandával és mindenki meglepetésére, legyőzik őket. A helyiek királyokként köszöntik őket és a két újdonsült uralkodó kap az alkalmon. Csakhogy birodalmi gondolkodásmódjuk miatt sorsuk megfordul.

8. Az ember gyermeke

A Föld tartalékai teljesen kimerültek, a jövő kilátástalan, 19 éve nem született gyerek. A széthulló társadalmi rendszerek közül egyedül Nagy-Britannia élte túl a belső harcokat. A rendszer diktatórikus eszközökkel tartja fenn a hatalmat, és erőszakkal lép fel az illegális bevándorlók ellen: táborokba hurcolják és deportálják őket.

Theo egykor a változás élharcosa volt, de mára kiégett, megkeseredett ember. Minden megváltozik, amikor egykori szerelme, Julian szívességet kér tőle. Egy fiatal nőt kell kijuttatnia az országból. Hamarosan kiderül, hogy Kee nem egyszerű menekült.

9. Csillagok között

Tudósok felfedeznek egy féreglyukat az űrben, és egy csapatnyi felfedező meg kalandor nekivág, hogy átlépje mindazokat a határokat, amelyeket addig áthághatatlannak hittünk: túl akarnak lépni téren és időn.

10. Eredet

Dom Cobb az ipari kémkedés legzseniálisabb bűnözője, aki mások álmait szerzi meg. Saito visszautasíthatatlan és életveszélyes ajánlattal keresi fel, egy gondolatot kell elültetnie a haldokló milliárdos, Maurice Fisher fiának, Robert Fischernek tudatalattijába úgy, hogy a célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne kaphassa el…

11. Ifjúság

Egy Alpok-beli luxusszálloda szolgáltatja a díszletet, itt pihen a már nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerző és karmester, Fred és legjobb barátja, a filmrendező Mick. Fred kíváncsisággal szemléli a hotel többi vendégét, lánya problémáit, valamint a fiatal és ambiciózus írókat, akikkel Mick együtt dolgozik egy forgatókönyvön.

Saját zenei karrierjét lezártnak tekinti, ám a legmagasabb szinten szeretnék, hogy még egyszer vezényeljen: magától II. Erzsébet brit királynőtől kap meghívót, hogy lépjen fel Philip herceg születésnapján. A meghívást rögtön elutasítja, de a királyi család állhatatosnak bizonyul.

12. Harry Brown

A nyugdíjas Harry Brown London egyik rossz hírű kerületében él. Nemrég halt meg a felesége, azóta egyhangú életét csak a sör és a barátjával folytatott sakkpartik dobják fel. Ezen túl más nem érdekli, így az sem, hogy a környéken elharapózott az erőszak, a kábítószeres bandák rettegésben tartják az utcákat.

Harry barátja, Leonard is a bűnözők célkeresztjébe kerül. Állandó zaklatásuk elől a rendőrségtől kér védelmet, sikertelenül. Leonard meggyilkolása kizökkenti Harryt a közönyéből. Az egykori tengerészgyalogos elhatározza, hogy rendet tesz a környéken.

13. A sas leszállt

1943-ban Hitler parancsot ad Canaris tengernagynak, hogy raboltassa el legfőbb ellenfelét, magát Churchillt. Max Radl ezredes irányítja a kivitelezhetetlennek tűnő akciót. Hamarosan megtalálja a megfelelő embereket is: az Angliában nevelkedett Steiner ezredest és egy angolok ellen harcoló írt, Devlint.

Az angliai német kémek szerint Churchill a közeljövőben egy kis angliai faluban tölt néhány napot. Úgy tűnik tehát, minden esély megvan arra, hogy sikerrel teljesíthessék a Führer parancsát.

14. A Riviéra vadorzói

Lawrence Jamieson elegáns, kifinomult úriember, aki könnyedén elhiteti a turistákkal, hogy személyében egy száműzött uralkodót tisztelhetnek. Egy szép nap a vonaton ülve megismerkedik egy kisstílű szélhámossal, Freddy Bensonnal, aki szegény öreg nagyanyja javára gyűjt könyöradományokat.

A baj csak az, hogy mindketten azonos helyen, a Riviéra exkluzív felségterületén szeretnének mindenkit megkopasztani. Ezt a gondot csak egyféleképp lehet megoldani: ha szövetkeznek egymással és ki-ki a maga módján, de mégis közös erővel fosztják ki a hiszékenyeket.

15. Alfie – Szívtelen szívtipró

Alfie nem igazán rossz, csak éppen elemi erővel vágyakozik az ellenkező neműekre. Mondhatnánk úgy is, hogy képtelen ellenállni a nőknek, teljes függőség alakult ki nála. Michael Caine címszereplésével az Alfie egy sikamlós és vad komédia, csupa szex és bűn.

Azok számára, akik szórakozni akarnak, az Alfie elbűvölő, élvezetes és sodró lendületű. Azoknak, akik többet akarnak, ott van a felszín alatt lappangó tragédia, az egyszerű és megrendítő történet arról, aki elvesz, és arról, akit elvesznek.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány remek tippet adnunk az esti filmnézéshez. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Warner Bros. Entertainment Inc. and Legendary Pictures Funding, LLC