Miért megtérülő befektetés a padlófűtés?

padlófűtés Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Erik Mclean

Most bemutatjuk az előnyeit.

A padlófűtés néven is ismert sugárzó padlóburkolat egy innovatív fűtési eljárás, amely a padló alá telepítve biztosít meleget és kényelmet biztosít az otthonának. A padlófűtési rendszereket még a rómaiak tervezték márványpadlóik fűtésére. Ma is energiahatékony és helytakarékos megoldás az otthoni fűtési egyéb módjaihoz képest.

A padlófűtés típusai

A lakástulajdonosok a két legelterjedtebb padlófűtési rendszer közül választhatnak, ezek a vizes padlófűtés, illetve az elektromos sugárzó fűtési rendszerek.

A sugárzó fűtési rendszerek közül az első a hidraulikus vagy vizes rendszer. Ennek előnye, hogy az otthona központi fűtési rendszere által termelt meleg vizet használja, amelyet kazán vagy bojler állíthat elő.

Mivel a víz az aljzat és a padló közé szerelt műanyag csövön keresztül folyik, a felületet kellemes hőmérsékletre, 73 és 89 fok közé melegíti fel. A vizes rendszer további előnye, hogy alacsony hőmérsékleten használja vizet, ami költséghatékony vízmelegítést eredményez – magyarázza Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

A padlófűtés másik típusát az elektromos fűtőszőnyeg adja. Ennél a típusnál a kábeleket vagy egy hálószőnyeghez vagy anyagtekercshez rögzítik. A szőnyegek vagy tekercsek tápegységhez és termosztáthoz csatlakoznak.

Az ilyen elektromos rendszer telepítési költsége jellemzően alacsonyabb, mint a hidraulikus rendszeré, ám hosszú távon az elektromos rendszer költségesebb lehet a havi energiaszámla növekedése miatt.

A padlófűtés beépítési költségei

A vízbázisú vagy elektromos rendszer telepítésének költsége változó, és attól függ, hogy fővállalkozót, vízvezeték-szerelőt vagy villanyszerelőt bízunk-e meg a munkával. A választott rendszertől függően mindezekre a szolgáltatásokra szükség lehet.

Amellett, hogy rendelkezik a telepítéséhez szükséges ismeretekkel, a padlófűtés-szerelő tudja, hogyan számítsa ki a teljes telepítési költséget. Ehhez a helyiség méretét, a belmagasságot, a beépítendő padló típusát, a kívánt hőmérsékletet és még sok más egyebet is figyelembe kell vennie.

Ha az otthona még építés vagy átalakítás alatt áll, és az aljzat, valamint a kész padlóburkolat még nincs beépítve, az elektromos padlófűtés segít csökkenteni a költségeket, hiszen nem kell a padlóburkolatot a telepítés előtt eltávolítani.

Az anyagköltségét is figyelembe kell vennie, beleértve a kábeleket, a rendszer szigetelését, a fűtési érzékelőket és/vagy a termosztátokat, valamint a villanyszerelő díjait.

Ne feledje, hogy elektromos rendszer esetén a vállalkozó vékony vezetékekkel dolgozik, amelyek könnyen kezelhetők. A vízbázisú rendszernél a csövek sokkal vastagabbak, így elegendő helynek kell maradnia a telepítésükhöz.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Erik Mclean

Hirdetés (X)