Minden, amit a vászonkép kollázsról tudni kell

vászonkép

A montázs napjainkban valósággal hódít, hiszen nincs olyan környezet, ahol ne emelné ki a teret. Megállja a helyét egy irodában, egy családi házban vagy egy speciális intézményben is. Elég néhány képet egymás mellé pakolni, és máris színt vittünk a szürke hétköznapokba. De pontosan hogyan készül a kollázs, és miért éri meg beruházni rá? A következő cikkben ezt is megtudhatjuk.

Montázs, kollázs és mozaik – Most akkor melyik, melyik?

A montázs és a kollázs jelentése azonos; ilyen esetben több fotó kerül fel egy vászonra. A mozaik ezzel szemben már teljesen más, hiszen ilyenkor több kisebb fotó ad ki egy teljes képet. Ez azonban sokkal kevésbé élvezhető látványt nyújt, mint mondjuk egy kollázs.

Meglehet, ez elég szubjektív, hiszen mindenki másban képes meglátni a szépséget. A Vászonkép Szalon hasznos tippjeinek hála mindannyian jobban megérthetjük a vászonképek világát, amely a jövőben nagy segítség lehet, ha mi is ilyen darabokkal szeretnénk díszíteni a lakásunkat.

Montázstípusok a piacon

A képek elrendezését és a megjelenést figyelembe véve különféle kollázsokat tudunk megkülönböztetni.

A rendezett montázs esetében, habár a képek eltérő méretben kerülnek fel a vászonra, mégis rendezetten, esztétikusan állnak egymás mellett. Ennek egyébként van egy olyan változata is, amikor egy nagy főkép kerül előtérbe, körülötte több kisebb fotóval.

A szabályos kollázson már ugyanolyan méretű képek láthatók, többnyire a négyzetes elrendezés a bevált megjelenési forma.

A rendezetlen montázsnak ugyancsak megvan a maga varázsa. A képek ilyenkor elforgatva, egymáshoz viszonyítva össze-vissza helyezkednek el, sőt, még árnyékot is vetnek a másikra.

A rendezetlenséget a gyártók képesek “rendszerezni” is, tehát egy bizonyos formán belül megvalósítani a fentebb említett rendezetlenséget.

Végül, a polaroid kerettel rendelkező, nagyobb kitakarást biztosító fotók halmaza szintén érdekes látványt nyújthat.

Röviden a gyártásról

A montázshoz nem feltétlenül szükséges nagyobb felbontású fotókat szerezni, ez is az egyik oka annak, hogy gyakran választják ezt a típusú vászonképet. A minőségi gyártók általában a tervezés folyamatában is a segítségünkre lesznek, de egy kollázs szerkesztése házilag egyaránt könnyen megoldható. A gyártók általában küldenek egy előnézetet, s ha ezt jóváhagytuk, indul a gyártás.

A tervezés folyamata csak 1-2 napig tart (ez persze függ a megrendelések számától), annak árára pedig a kiválasztott fotók mennyisége lesz hatással.

De mi a helyzet a méretekkel és a képek darabszámával? Kezdjük azzal, hogy 10 x 10 cm-esnél nagyobb fotókkal nem ajánlott tervezni. Például egy 80 x 80 cm-es vászonmontázs esetében vízszintesen és függőlegesen is 8 kép fér el, ami már 64 darab fotó.

Érdemes a személyes elképzeléseinket a gyártóval is megosztani, ő tud ugyanis a legjobban segíteni abban, hogy a lehető legjobb kollázst kapjuk kézhez.

Hirdetés (X)