Mire jó a coaching?

coaching Kép forrása: Pxhere.com

Kezdjük az elején, mi is lehet a coaching jelentése?

A coachingot, bár több tudományágból merít, leginkább mégis a menedzsment (üzleti tanácsadás) és a pszichoterápiás irányzatok határozzák meg. Létrejöttét és „mozgalommá válását” a meghatározó piaci igényeknek és törvényszerűségeknek köszönheti. A coaching egy olyan folyamat, amely során a kliens emberi oldala jelenik meg beszélgetésről beszélgetésre.

A folyamat szereplője általában két személy: a coach, a segítőtárs, akinek az a feladata, hogy legjobb teljesítményt hozza ki a kliensből. A coachee pedig az a személy, aki igénybe veszi a coach támogatását, valamilyen probléma megoldásában segítséget keres.

A coach strukturált beszélgetésekkel, kérdésekkel irányítja azt a folyamatot, amelynek közös célja, hogy egy bizonyos területen felmerülő kérdéseket, problémákat, döntési helyzeteket együttes munkával megoldják.

A coaching nem egy hagyományos tanulási forma, hanem egy olyan módszer, amelynek segítségével képességek tág skáláját fejlesztik. Többnyire a tanulásra, szakmai képességekre, gondolkodásra és a döntéshozatalra figyel. Ha az interneten keresgélünk, számtalan definíciót találhatunk, így a pontos megnevezéshez ezek a források nem mindig felhasználhatóak.

A coaching egy különálló szakma, melynek szigorú szakmai kritériumai vannak és melyeket az International Coaching Federation – a legnagyobb nemzetközi szervezet írásban szabályoz.

Feladatok, tevékenységek

  • Tanácsadás
  • Mentorálás
  • Pszichológus

Tanácsadás: A szakértő véleményt ad egy adott problémára.

Mentorálás: Hasonlít a tanácsadáshoz, ám mégis folyamatos a munka. A szakértő legtöbbször maga is elérte azt az eredményt, amit épp próbál átadni a kliensnek. Így egy projektmunkához hasonló összedolgozás jön létre, ezáltal szorosabb a kapcsolat.

Pszichológus: A problémát főként múltbéli sérülés, lelki dolgok okozza, erre keresi a megoldást. A cél a betegségek felismerése, majd kezelése illetve a rendellenességek megszüntetése.

A coaching olyan megközelítés és módszerek együttese, amely révén a kliens meglévő tudására, belső erősségeire támaszkodva, mindezeket jobban kihasználva képessé válik elakadásainak leküzdésére, energiáinak, kreativitásának mozgósítására, hogy megvalósíthassa legfontosabb céljait.

Mint módszer, a coaching a múlt problémái helyett a jelen, és a jövő konkrét megoldásaira koncentrál. A coaching során az ügyfél határozza meg, hogy mely probléma megoldásához vagy mely terület fejlesztéséhez kíván segítséget kapni a szakembertől.

Business coaching

Főként valamilyen cég vagy szervezetnek segít a megoldandó problémákban. A business coaching egyéni vagy pedig csoportfejlesztéses módszerrel működhet.

A cég felső vezetője vagy éppen a cégvezetéshez tartozó egyénnek segíthet a business coach, az alábbi szempontokon tudna lendíteni:

  • Termelékenység növelése
  • Vezetői eredmény javítása
  • Ügyfélkapcsolat fejlesztése
  • A szervezettel kapcsolatos munkák megoldása
  • Az időgazdálkodást is javítaná

A coaching előnyei

Kifejezetten eredményes és költséghatékony dologról van szó. Személyes fejlesztő módszer melynek célja, folyamata teljesen áttekinthető és kontrollálható. Elmondható, hogy hazánkban már előszeretettel használják a business coaching-ot, szóval már éppen kinőtte a gyerekcipős időszakát.

A legtöbb esetben a legjobb szakemberekkel nagyon gyümölcsöző dolgokra lehet szert tenni egy szervezeten belül.

Ha szeretnénk, olvassunk bővebben a témáról a Coaching Egyetem blogján.

Kép forrása: Pxhere.com

Hirdetés (X)