Napjaink egyik leggyakoribb hormonproblémája: az ösztrogéndominancia

myrobalanmed.com Kép forrása: Shutterstock.com

A két női nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron minden hölgy szervezetének működésében fontos szerepet játszik. A kényes egyensúly azonban sok esetben felborul, és ösztrogéndominancia alakul ki, ami változatos panaszokat és akár súlyos szövődményeket is okozhat. De vajon miről ismerhető fel, és mit lehet tenni ellene?

Az ösztrogén és a progeszteron szerepe

Ez a két női nemi hormon szabályozza a menstruációs ciklust. Az ösztrogén szintje a vérzés utáni napokban kezd megemelkedni, ami egészen addig tart, amíg be nem következik az ovuláció. Utána viszont a mennyisége csökkenni kezd, ellenben a progeszteroné megemelkedik, majd a menstruáció jelentkezésekor a folyamat elölről kezdődik.

Ahhoz viszont, hogy ez a körforgás zavartalanul működhessen, mindkét hormonnak a megfelelő mennyiségben kell jelen lennie a szervezetben. A hiányállapoton segíthet a természetes hormonpótlás, de a problémával mindenképp foglalkozni kell, hiszen súlyosabb panaszokat is előidézhet!

Az ösztrogén a másodlagos nemi jellegek kialakulásában játszik fontos szerepet, a progeszteron pedig ellensúlyozza az ösztrogén hatásait, és a sikeres teherbeeséshez is elengedhetetlen.

Mikor beszélhetünk ösztrogéndominanciáról?

Ez az állapot manapság igen gyakori jelenség, és az okozza, ha az ösztrogén túl nagy mennyiségben van jelen a szervezetben a progeszteronhoz mérten. Tehát a tévhitekkel ellentétben nem elég csupán az ösztrogén szintjét nézni, ugyanis az is fontos, hogy mennyi progeszteron van a szervezetben.

A dominancia ebben az esetben azt jelenti, hogy a progeszteronhoz képest sok az ösztrogén. Vagyis lehet, hogy az ösztrogénszint önmagában véve megfelelő (vagy akár alacsony), de ha mellette a progeszteronból kevés, vagy semennyi sem termelődik, akkor ösztrogéndominanciáról beszélünk.

Hogyan alakulhat ki?

Mint manapság oly sok minden, ez az állapot is a civilizált életmód számlájára írható. A hormonális egyensúlyt ugyanis a xenoösztrogének borítják fel. Ezek olyan káros vegyipari anyagok, amelyekkel különféle módokon jutnak be a testünkbe, például az élelmiszerekkel vagy a kozmetikumokkal, gyógyszerekkel, tisztítószerekkel való érintkezés során.

Felszívódhatnak a bőrön, az emésztőrendszeren, illetve a légutakon keresztül is. Megtalálhatóak többek között a feldolgozott élelmiszerekben, a PET palackokban, a testápoló krémekben, tusfürdőkben, sminktermékekben, az ipari körülmények között nevelt állatok húsában, rovarirtókban és a fogamzásgátló tablettákban is.

Vagyis a modern életvitelt folytatva szinte elkerülhetetlenek, és egy idő után belezavarnak a test hormonális működésébe. A tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozással csökkenteni lehet a xenoösztrogének bekerülését a szervezetbe.

Érdemes kiiktatni az étrendből az adalékanyagokat tartalmazó, feldolgozott élelmiszereket, a cukros ételeket, gyorséttermi menüket. A nagyipari termelésben nevelt zöldségek és gyümölcsök helyett vásároljunk bio terményeket helyi gazdálkodóktól!

Kép forrása: Shutterstock.com

Hirdetés (X)