Philip Seymour Hoffman filmek, amiket vétek kihagyni

Philip Seymour Hoffman Kép forrása: Lionsgate / Szerző: Murray Close

A 2014-ben elhunyt Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas amerikai színész, filmproducer és színházi rendező, több évtizedes pályafutása során számtalan filmben mutatta meg tehetségét. Ha kíváncsi vagy rá, melyek Philip Seymour Hoffman legjobb filmjei, akkor olvasd tovább cikkünket, ugyanis a folytatásban ezek közül mutatunk be 12-t.

1. Az utolsó éjjel

Monty Brogan számára vészesen fogy az idő: 24 órán belül börtönbe kell vonulnia, hogy letöltse hétéves büntetését, amit drogkereskedelemért szabtak ki rá. Manhattan egykori királyaként most búcsút kell vennie attól a világtól, amely megnyitotta előtte az utat New York legmenőbb klubjaiba, de ami megfosztotta legközelebbi barátaitól.

Utolsó szabadon töltött napján hősünk újra felkeresi apját, aki soha nem hagyta cserben, és találkozik két régi jó barátjával, Jacobbal és Slaughteryvel. Vele van barátnője, Naturelle is – talán éppen ő volt az, aki feladta a rendőrségnek…

2. A boldogságtól ordítani

Trish boldog házasságban él pszichiáter férjével és három gyermekükkel. A férj titokban kisfiúkra gerjed, fia tizenegy éves osztálytársánál próbálkozik, tömeggyilkos ámokfutásról fantáziál, és tinimagazinokkal maszturbál.

A férj egyik páciense obszcén telefonhívásokkal zaklat embereket, és Trish nővérét próbálja elcsábítani. Ezalatt Trish szüleinek negyven éve tartó boldog házassága felbomlik, az asszonynak elege lett a floridai tespedésből.

3. Magnólia

A San Fernando völgyben egy napon egy haldokló apa, egy fiatal feleség, egy gondozó, egy híres elveszett fiú, egy szerelmes rendőrtiszt, egy csodagyerek, egy volt csodagyerek, egy show-műsorvezető és egy elidegenedett lány, mindannyian egy szerteágazó, ám egy szálra felfűzhető történet részesei lesznek.

A véletlenek egybeesése, a lehetőségek, az emberi reakciók, az elmúlt események, és némi isteni beavatkozás hatására, keresztül söpörnek egymás életén egy napon, amely egy felejthetetlen és drámai befejezésbe torkollik…

4. Majdnem híres

A tizenöt éves, rockrajongó William egy kis helyi zenei újságba írogat a hetvenes évek elején. Egy nap telefonon keresik a neves Rolling Stone magazintól, és megbízzák, hogy írjon beszámolót a Stillwater együttes koncertturnéjáról.

William kapva kap az alkalmon, és fejest ugrik a nagybetűs életbe: a zene, a szex és a drog világába. Csak az utazás, a koncertek és a lányok érdeklik, leginkább a szólógitáros barátnője. De vajon meddig titkolhatja, hogy valójában még csak egy kamasz?

5. Capote

Borzalmas bűncselekményről olvas Truman Capote a New York Times 1959. november 16-i számában: lemészároltak egy jómódú farmercsaládot a kansasi Holcombban. Az írót elképeszti az eset kegyetlensége, értelmetlen brutalitása, és meglátja benne egy komoly újságcikk lehetőségét, amely a bűntény közösségre gyakorolt hatását vizsgálná.

Ami szokásos cikknek indul, utóbb nagyszabású könyvtervvé válik, amely munka végül öt és fél évet vesz el Capote életéből. Az eredmény a Hidegvérrel, amely új irodalmi műfajt teremt: a tényregényt, szerzőjét pedig világhírű íróvá teszi.

6. A tehetséges Mr. Ripley

Luxusjacht csillogó fedélzetén suhanni a türkiz tengeren, fehéren fodrozódó habok közt, idilli mediterrán tájak mentén, oldaladon az elragadóan gyönyörű kedvessel: ez az az élet, ami Dickie Greenleafnek megadatott, és amiért Tom Ripley ölni tudna…

Amikor Dickie gazdag hajógyáros apja megbízza Ripley-t, hogy hozza haza Amerikába elkóborolt playboy fiát Itáliából, Dickie és barátnője, Marge nem is sejtik, hogy a simulékony modorú újdonsült cimbora meddig képes elmenni, hogy átvegye Dickie életstílusát.

7. A vörös sárkány

Will Graham, a kiváló nyomozó azért hagyta ott az FBI-t, mert majdnem az életébe került elkapni Dr. Hannibal Lectert, a zseniális őrültet. Most, évek múltán azonban, amikor egy sor különösen szörnyű gyilkosság tartja rettegésben a közvéleményt, Graham vonakodva bár, de hajlandó visszatérni önként vállalt száműzetéséből és segédkezni az ügyben.

Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a Fogtündér néven elhíresült sorozatgyilkos elfogásához meg kell próbálnia a gyilkos agyával gondolkodni. Ehhez pedig ki kéne fürkésznie egy másik gyilkos elméjét, amely ugyanilyen briliáns – és ugyanilyen beteg.

Graham számára ez azt jelenti, hogy szembe kell néznie múltjával és ősi ellenségével, a jelenleg bebörtönzött Lecterrel.

8. Kétely

1964-ben járunk a bronxi St. Nicholas iskolában. A vibráló egyéniségű, karizmatikus Flynn atya  szeretné kicsit megváltoztatni az iskola túl szigorú szokásait, melyeket már réges-régen állított fel a vaskezű igazgatónő, Aloysius Beauvier nővér, aki a félelem és a szabályok erejében bízik.

A politikai változások szele eléri a közösséget, és az iskola a falai közé fogadja az első fekete diákot, Donald Millert.

Amikor az ártatlan James nővér megosztja az igazgatónővel észrevételét, miszerint Flynn atya túlságosan is személyes érdeklődést mutat Miller iránt, Beauvier egyszemélyes keresztes hadjáratba kezd a pap ellen azzal a céllal, hogy eltüntesse az iskolából.

Bár bizonyítékkal nem rendelkezik, Aloysius nővér a hite szerint száll szembe a férfival.

9. Rockhajó

Carlt kicsapják a suliból. Az anyja a nagybátyjához, Quentinhez küldi, hogy az megnevelje. Quentin egy népszerű kalózrádió főnöke. A Rádió Rock az Északi-tengeren állomásozó hajóról nyomja a rock and rollt. Az adónál különc lemezlovasok dolgoznak, élükön az amerikai Báróval.

A hajón zajlik az élet, Carlt megigézik a különleges figurák, miközben arra is rájön, hogy ki az igazi apja. Közben Dormandy miniszter erőteljes fellépést szorgalmaz a kalózrádió ellen. Minden befolyását latba veti, hogy elérje a Rádió Rock betiltását. Az elszánt rajongók azonban a kedvenceik védelmére kelnek.

10. Kis-nagy világ

Élete főművén dolgozik Caden Cotard színházi rendező. Olyan monumentális darab megvalósításáról álmodik, amely egy gigantikus raktárépületben felépített, „életnagyságú” New Yorkban játszódik és amelyben a nap huszonnégy órájában több ezer színész, statiszta játszik.

Műve egyszerre nagyszabású vállalkozás és személyes hangvételű darab, amelybe minden élményét – szakmai és szerelmi kapcsolatait, az öregedéstől való félelmét, a betegséggel kapcsolatos problémáit – megpróbálja beleszőni. Idővel azonban elmosódnak a valóság és a képzelet határai.

11. The Master

Az író-rendező Paul Thomas Anderson ezúttal a második világháború utáni Amerikáról készített felkavaró portrét. A film története az ex-tengerészgyalogos Freddie-t követi nyomon, aki leszerelését követően az alkoholhoz fordul, és sehogy sem találja a helyét.

Az élete azonban gyökeres fordulatot vesz, miután megismerkedik egy elhivatott és karizmatikus szellemi vezetővel, Lancaster Dodd-dal, aki egyre több követőt szervez maga köré.

12. Apu vad napjai

Wendy sikertelen drámaíró, akinek nemcsak az írás megy nehezen, hanem a magánélete is csődtömeg. Szerelmi életét egyedül a szexéhes szomszéddal töltött pásztorórák jelentik. Testvérével, Jonnal is megromlott a kapcsolata, fogalma sincs arról, hogy Jon is rossz passzban van.

A két testvér megtudja, hogy az édesapjuk betegsége súlyosbodott, ráadásul meghalt a barátnője, aki eddig gondját viselte. Arizonába utaznak, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Mindent megpróbálnak, hogy apjukat bevegye egy intézet, ez azonban lehetetlen küldetésnek bizonyul.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány remek tippet adnunk az esti filmnézéshez. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Lionsgate / Szerző: Murray Close