Segítünk értelmezni a kutyatápok hátoldalát

kutyatáp Kép forrása: Pexels.com

Az a szomorú helyzet, hogy a legtöbb gazdi egyáltalán nem tudja, hogy mit jelentenek a kutyatáp hátoldalán található kifejezések, sőt, sokan meg sem szokták fordítani a tápokat, hogy tájékozódjanak annak beltartalmáról.

Hogy te ne ess ebbe a hiába, és olyan boldog, valamint egészséges kutyust nevelhess, mint amelyeket a filmekben is látni, a cikkünkben elmagyarázzuk, mit jelentenek a csomagolásokon szereplő kifejezések, és segítünk eligazodni a megszámlálhatatlan eledelmárkák és típusok között.

Így legközelebb már magabiztosan tudsz választani az Isapet száraz kutyaeledeleinek kínálatából.

Az összetevők listája

Az összetevők listájának elejére mindig azok az alapanyagok kerülnek, amelyekből a gyártás során a legtöbbet adnak a receptúrához. Amennyiben ez valamilyen húsféle, akkor biztosra veheted, hogy egy magasabb minőségű tápról van szó.

Bár nem mindegy, hogy a csirkehús, a csirkehúsliszt, vagy a hús és vágóhídi melléktermék kifejezést látod, az utóbbi ugyanis szintén az alacsonyabb minőségről árulkodik. A csirkehúsliszttől viszont nem kell megijedni, mivel ugyanúgy húsból állítják elő, csak éppen szárított formában, ami a száraztáp gyártásának az alapja.

Adalékanyagok és analitikai összetevők

Az adalékanyag kifejezésből a legtöbbünk általában mindig valamilyen olyan mesterséges anyagra asszociál, amitől félni kell, például az íz- vagy színfokozóra, de ez jelezheti például a vitaminokat és a mikroelemeket is.

Ami pedig az analitikai összetevőket illeti, a gazdik általában ezeket szintén félreértelmezik. Nem, nem a termék minőségi kategóriáját jelzik, hanem azt, hogyha egy laborban megvizsgálják a terméket, milyen összetevők találhatók meg benne. Ilyen lehet például a nyersfehérje, a nyerszsír, a nyersrost, illetve a nyershamu, ami az ásványi anyagok szintjére utal.

Egy kis érdekesség: a szénhidráttartalmat a legtöbb tápon általában nem jelölik, egyrészt mivel nem kötelező, másrészt pedig a fentiekből könnyen kiszámolható. Össze kell adni a nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost és nyershamu arányát, és ezt kivonni 100-ból, és máris megkaptad, hogy hány százalék a szénhidráttartalma a tápnak.

Hasznos tanácsok

Amennyiben eddig nem nézted meg a kedvencednek adott táp összetevőit, akkor jobb, ha ezt követően szánsz rá néhány percet, hiszen a fentebb említett dolgok is tökéletesen mutatják, hogy számos fontos információt tartalmaz, ráadásul rámutat arra is, hogy mennyire jó minőségű eledellel van dolgod.

Egy extra tipp: ha azt látod, hogy az általad kiszemelt táp esetében a csomagoláson megadott napi etetési mennyisége elenyésző, vagyis viszonylag keveset kell adnod belőle, hogy a kedvenced szükségleteit kielégítsd, akkor azt jelzi, hogy az elsődleges összetevője a hús, és rendkívül magas a tápértéke.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)