Shirley MacLaine filmek, amelyek klasszikussá váltak

Shirley MacLaine Kép forrása: MMIX New Line Productions Inc. / Szerző: Ron Batzdorff

Az Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas amerikai színésznő több évtizedes pályafutása során számtalan filmben nyújtott emlékezetes alakítást. Ha kíváncsi vagy rá, melyek Shirley MacLaine legjobb filmjei, akkor olvasd tovább cikkünket, ugyanis a folytatásban ezek közül mutatunk be 10-et.

1. Legénylakás

A szürke kis irodakukac, „Buddy” Baxter egyszerűen képtelen nemet mondani, amikor főnökei nógatják: engedje át legénylakását holmi alkalmi légyottokhoz. Mivel fél, hogy végképp elvágja magát a munkahelyén, jobb meggyőződése ellenére ismét és ismét enged – mígnem egy este ott találja a lakásán közvetlen főnöke elhagyott szeretőjét, aki bánatában kis híján öngyilkos lett.

Miss Kubelik, a lifteslány az illető, akibe titkon Baxter maga is szerelmes. Most két legyet üthet egy csapásra: megmenti imádottja életét, s életében első ízben a szavát is felemeli mind a lány, mind a maga érdekében.

2. Isten hozta, Mister!

Egész életét gazdája házában töltötte Chance, a gyermeklelkű kertész. A gazdag, idős úr kertjét gondozta, a szabadidejében pedig egyfolytában a televíziót nézte. Az összes élettapasztalatát a képernyőn látottakból merítette. Amikor a munkaadója meghal, az örökösök kiadják az útját.

Chance-nak el kell hagynia a számára biztonságot jelentő világot. Helyét nem találva, tanácstalanul bolyong Washington utcáin, mígnem egy véletlen közlekedési balesetnek köszönhetően szédítő politikai karriert fut be. Peter Sellers utolsó filmje Jerzy Kosinski regényéből készült.

3. A gyerekek órája

Karen Wright és Martha Doble egy leányiskola vezetői Új Angliában. Az iskola fenntartása patrónusaik, a lányok szüleinek kegyén és a befizetett tandíjon alapul. Ezért a beléjük vetett bizalom s az iskola jó híre létkérdés a számukra.

Az iskola nem is olyan ártatlan lány tanulói egyik pillanatról a másikra tönkretesznek mindent, amikor egy rosszindulatú pletykát röppentenek fel a két nőről, miszerint leszbikusok.

4. Becéző szavak

Aurora, az ódivatú nevelési elveket valló, magára maradt „nagyasszony” minden szeretetét és féltő gondját lányára fordítja. A modern felfogású Emmáról azonban lepereg a jó nevelés, kibújik a rátelepedő anyai gondoskodás alól, és megy a saját feje után.

Aurora végül – szívderítő és szomorító epizódok során keresztül – lassan átalakul, s arra is képesnek bizonyul, hogy a szomszédba költözött és felettébb faragatlan, olykor már vulgáris volt űrhajóst tüntesse ki vonzalmával.

Amikor az immár háromgyerekes Emma súlyosan megbetegszik, akkor sikerül – a férj és a gyerekek részvételével – először nyílt szívvel megbeszélni problémáikat.

5. Rohanva jöttek

1948: a második világháború diadalában is nyomasztó emléke már halványulóban. Dave Hirsh, a háborús veterán, egyúttal reménybeli író, visszatér szülővárosába, az Indiana állambeli Parktonba.

A múltjába belefáradt és megkeseredett férfinak választania kell romantikus vonzalmai és az előtte álló lehetőségek közül: átveszi a családi üzletet, folytatja írói pályáját, beleveti magát a hazárdjátékok világába, vagy az alkoholizmusba menekül.

James Jones kulcsregénye találóan adja vissza egy kor hangulatát és a háború utáni „elveszett nemzedék” életérzését.

6. Irma, te édes

Irma, az édesen butácska utcalány Párizsban él stricik, kocsmai jómadarak és rendőrök tarka világában. Bár foglalkozására nézve „rosszlány”, Irma jó és a szíve is aranyból van. Egy nap feltűnik az utcájában Nestor az újonc rendőr, aki egyenesen a gyermekjátszótérről került ebbe a körletbe.

A „pénzért vásárolható szerelem” feletti felháborodásában Nestor már az első nap razziát tart, melynek során a rendőrfőnököt is őrizetbe veszik… A túlbuzgó újoncot persze kirúgják. Egy kocsmai verekedés után Nestor átveszi Hippolyte-nak, Irma stricijének a helyét.

Csakhogy egyre jobban beleszeret Irmába és halálosan féltékeny a lány „kuncsaftjaira”. Fondorlatos tervet sző, hogy ő lehessen Irma egyetlen és kizárólagos vendége. És egy nap különös figura keveredik el a rosszlányok utcájába: Kerl a dúsgazdag angol lord, aki sok pénzt ajánl fel Irmának a kedvességéért.

7. 80 nap alatt a föld körül

Phileas Fogg, az angol arisztokrácia díszpéldánya, fogadást köt kártyapartnereivel, hogy 80 nap alatt megkerüli a Földet. Még aznap éjszaka útnak indul inasával, a francia Jean Passepartout-val. A véletlenek különleges egybeesése folytán előző nap valaki kirabolta a Nemzeti Bankot, ezért a gyanú a sebtében távozó Phileas Foggra terelődik.

A bank magándetektívet küld a nyomába, Fix személyében. A világkörüli út – ezernyi kalandjával – szárazföldön, vízen, a szerelem szárnyán – elkezdődik.

8. Bajok Harryvel

Az eladdig békés új-angliai kisváros melletti erdőben egy holttest hever. Gyilkosság áldozata lett? Vagy véletlen baleset volt? Netán szívroham végzett vele? A városka lakói napi sétájukat végezve sorra rábukkannak a hullára, s – valamilyen módon mindegyikük érintve érzi magát – megpróbálják eltüntetni a holttestet. De az a fránya Harry mindig előkerül!

Lassan minden a feje tetejére áll. Vajon ki lehet a tettes mindazok közül, akiknek volt okuk ferde szemmel nézni a minden jel szerint erőszakos módon a túlvilágra segített Harryre? Alfred Hitchcock ezúttal rendhagyó módon bűnügyi vígjátékot rendezett, s egyben felfedezte az itt első filmszerepében látható Shirley MacLaine-t.

9. Acélmagnóliák

A gyönyörű Shelby, határozott édesanyja, M’Lynn, Truvy, a szépségszalon tulajdonosa, Claire, a dúsgazdag özvegyasszony, a csípős nyelvű Ouiser és az újonnan a csapathoz csatlakozott Annelle minden héten összegyűlnek a fodrászszalonban.

Bár mind nagyon különböző egyéniségek, mégis olyan szoros barátság köti őket össze, amelyet sem korbeli, sem vagyonbeli különbségek nem tudnak szétválasztani. Tudják, hogy csak egymásra számíthatnak. Az összetartás különösen akkor válik fontossá, amikor egyikük élete tragikus fordulatot vesz.

10. A nő hétszer

A filmvígjáték hét epizódja mindegyikében Shirley MacLaine-t láthatjuk főszerepben. Ő a szép özvegy, akinek a temetésen megkérik a kezét, ő a megcsalt feleség, a kékharisnya tolmácsnő, az öngyilkosságra készülő szerető, a híres író butácska felesége, az „elegáns divatdáma”, a féltékeny férj által üldözött feleség.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány remek tippet adnunk az esti filmnézéshez. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: MMIX New Line Productions Inc. / Szerző: Ron Batzdorff