Szendvicspanel tetőfedés: mire jó?

szendvicspanel Kép forrása: Pexels.com

A fejlődés megállíthatatlan az építőiparban is, így aztán az egyre olcsóbb, jobb minőségű és gyorsan kivitelezhető megoldások iránt erősödik a kereslet.  A szendvicspanel tetőfedés ilyen megoldás.

A szendvicspanelek olyan előre gyártott szerkezetek, amelyek az egyszerű beépíthetőségüknek és remek hőszigetelő tulajdonságuknak köszönhetően olcsó és ideális építőelemek. A szendvicspaneles tetőfedésnek számos előnye van, de láthatjuk a felhasználását a legkülönbözőbb építészeti megoldásoknál.

A felhasználási módjuk rendkívül széles, hiszen gyártanak szendvicspaneleket könnyű, középnehéz és akár nehézszerkezetes épületek kialakításához is, mivel ideális anyag hőszigetelésre, burkolásra, térelválasztásra vagy teljesen egyedi belsőépítészeti megoldásokra egyaránt.

Mi is az a szendvicspanel?

A szendvicspanel egy többrétegű (szendvicsszerkezetű) előre gyártott építési elem, amely egy magból és az azt két oldaláról határoló és borító, úgynevezett fegyverzetből áll. A belső réteg a szendvicspanel hőszigetelő és zajszigetelő rétege, amelyre többféle anyagot is felhasználhatnak: poliizocianurát (PIR) hab, poliuretán (PUR) hab vagy kőzetgyapot egyaránt alkalmazott anyag a gyártás során.

Már a felhasznált anyagok és a gyártási folyamat ismertetéséből is látszik, hogy a szendvicspanel alkalmazásának számtalan előnye van. Egy lépésben oldható meg a gyors szerelés és a kiváló minőségű hang- és hőszigetelés, hiszen kis önsúlyának köszönhetően könnyen szerelhető, rögzíthető, jól méretezhető és szinte minden építészeti megoldáshoz felhasználható panelről van szó.

Ezek az elemek egyben nagyon jó tűzvédelmi besorolással is rendelkeznek, ami a mai kor elvárásai között szintén az első helyen szerepel.

A szendvicspanelek tehát a leírt szerkezeti tulajdonságaiknak köszönhetően alkalmasak oldalfalak és tetők kivitelezése során szigetelésre, térelválasztó panelként is, de bármilyen belsőépítészeti megoldás megvalósítására egyaránt.

A legelterjedtebb felhasználási mód az ipari és kereskedelmi épületek kivitelezésénél tapasztalható, csarnokok, hűtőházak hőszigetelésére, de akár mobilgarázs vagy kerítésépítésére is használják a szendvicspaneleket.

Szendvicspanel tetőfedés

Ezeket a paneleket trapéz mintázattal gyártják növelve a szerkezeti stabilitást. A könnyűszerkezetes épületek fedésére alkalmazott szendvicspanelacélból vagy fából készült vázszerkezethez csavarozással rögzíthető, így könnyű, gyors és olcsó megoldást jelent az épület lefedésére és az elvárt zaj- és hőszigetelés biztosítására.

Láthattuk, hogy a panel egy kompozit burkolóanyag, amely igény szerint különbféle vastagságban és anyagában változatos belső maggal is rendelhető. A tetőre felrakott szendvicspanel kedvező tulajdonságait – és egyben az árát – a maghoz és a külső réteghez használt anyag fajtája, illetve azok vastagsága, bevonata határozza meg.

A hőszigetelés vastagsága 30 mm-től 100 mm között választható, érdemes az épület jellegének, funkciójának és a környezeti hatásoknak (időjárás) leginkább megfelelő szendvicspanelt kiválasztani, hiszen ár-érték arányban így járunk a legjobban.

A tetőpanelekre cserepeslemez, trapézlemez szintén rögzíthető, továbbá a tetőhöz szükséges egyéb kiegészítők is megrendelhetőek (ereszcsatorna, tető- és oromszegély, kéményszegély, hófogó, csavarok és egyéb kellékek).

A szendvicspanelek többféle színben is megvásárolhatóak, a választék a fentiekben is látható széles skálán rendelkezésre áll, a felhasználásnak csak a képzelet szabhat határt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)