Szintet lépnél a gitártudásoddal? Így teheted meg!

gitáron játszik intermuzika Kép forrása: Adobe Stock

Minden gitáros életében eljön a pillanat, amikor észrevesszük, hogy egyszerűen megrekedtünk. A játéktechnikánk nem akar előre lépni, és egy szinten topogunk, nem tudunk továbblépni. Pánik, önsajnálat és a hírhedt „nem leszek jobb” attitűd helyett inkább gondold át, mi lehet a probléma. Lehet, hogy figyelmen kívül hagytál valamit? Gyakran egy látszólag teljesen triviális dolog az oka a stagnáló állapotunknak.

Gyakorlás mindenek felett?

A szabály egyszerű: ha gyorsan akarsz játszani, játssz lassan. Próbálj meg minden gyakorlatot különböző dinamikával játszani, néha piano, néha forte. Ne felejtsd el, hogy a húroknak is megvan a használati élettartamuk, figyelj a cseréjükre, ne várd meg, amíg elszakadnak.

Próbálj olyanokkal játszani, akik jobbak nálad, hallgasd a legjobb gitárosokat, járj koncertekre, és ha lehetőséged van rá, vegyél részt zenei workshopokon. Az elektromos gitár opcióját időnként akusztikus gitárokra kell cserélni, hogy javíthasd a technikád és erősítsd az ujjaidat.

Ha nincs lehetőséged akusztikuson gyakorolni, akkor próbáld meg elektromos gitár gyakorlásnál nélkülözni az effektek használatát, ugyanis ezek elmossák a tényleges képet.

Milyen fejlődési tippek vannak még?

Gyakran előfordul az is, hogy egyedül, otthon játszva minden jól megy, és a probléma a többiekkel együtt játszva kezdődik. Akkor érdemes bevetni a metronómot. Dolgozz vele, és ami a legjobb, örökre barátok lesztek. Ennek köszönhetően nem csak az egyenletes tempótartás képességét fejleszted, hanem a sebességed és a ritmusod is javulni fog.

Amikor leülsz gyakorolni, készíts egy tervet a tréninghez. Tűzz ki magad elé feladatokat és célokat. Ezt a legjobb úgy megtenni, hogy hosszabb időre, például egy hétre vagy egy hónapra írsz egy ilyen tervet. Ez lehetővé teszi, hogy valóban irányítani tudd a gitár használatánál tapasztalható fejlődésedet. A gyakorlatok rendszeressége pontossággal és konkrét cselekvési tervvel kombinálva a leghatékonyabb módszer a technikai képességek fejlesztésére.

Miután befejezted a gyakorlatot, vedd fel és rögzítsd a játékod az objektív értékelés érdekében. Utána dőlj hátra, és hallgasd magad. A gyakorlat során valós időben sok apró árnyalat elkerül minket, és nem tudjuk megragadni őket. A felvett anyag hallgatásakor azonban van időd mindezt figyelmesen végighallgatni, így tudni fogod, mire kell odafigyelned a jövőben.

Ha pedig bizonytalan vagy abban, hogyan tudnád kijavítani a hibádat, meg tudod mutatni egy hozzáértő ismerősnek, zenetanárnak, aki remek tanácsot tud adni.

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)