Te vajon mennyire vagy tisztában a bőrtípusoddal?

bőrtípus Kép forrása: Pixabay.com

Kevesen gondolják, hogy fontos meghatározni a bőrtípust, azonban az egyre magasabb UV-sugárzás miatt érdemes tisztában lennünk azzal, mennyire érzékeny a bőrünk. Emellett egyes kozmetikai és lézeres kezelések előtt szintén hasznos ezt meghatározni.

A 70-es években kidolgozott Fitzpatrick-skála alapján könnyen beazonosíthatjuk bőrünk típusát. Az Aesthetica Orvosi Központ arcfiatalító kezeléseinek igénybevétele előtt a személyes konzultáción ezt minden esetben megteszik.

A nehezen barnuló, nagyon világos bőrű emberek számára kifejezetten kockázatos lehet anélkül belevágni a napozásba vagy egyes orvos-kozmetikai kezelésekbe, míg nincs meghatározva a pontos bőrtípus. Nézzük, hogyan lehet besorolni a bőrt az egyes kategóriákba!

Fitzpatrick-skála

Egy amerikai bőrgyógyász, Thomas Fitzpartrick nevéhez fűződik a bőrtípus meghatározására kialakított rendszer. A skála több, különböző szintet határoz meg, melyen az I. és a II. típusához a legérzékenyebb fajta bőr tartozik.

A bőrtípus meghatározásának céljai között szerepel elsősorban az, hogy a veszélyeztetett csoport a különböző bőrbetegségek kialakulását könnyebben megelőzheti, ha tisztában van bőre tulajdonságaival.

Az I-es típusba tartozó emberek (Kelta-típus) általában nagyon világos bőrűek, szeplőkkel tarkított arcuk, szőke vagy vörös hajszínük és zöldes árnyalatú szemük van. Az ő számukra a bőrrák kockázata igen magas, hiszen bőrtípusuk sajátos melaninnal rendelkezik.

A bőrben lévő festékanyag egyes kutatások kimutatása szerint jobban hajlamosít a bőrrák kialakulására. Éppen ezért a napsugárzás káros hatásai erősebben árthatnak bőrüknek, mint egyéb bőrtípusú emberek esetében.

Az I. és II. csoport esztétikai kezelései

A Fitzpatrick-skála I. csoportjába tartozók számára az arcfiatalító és bőrmegújító kezelések közül az agresszívebb, erősen invazív eljárások nem javasoltak. Az öregedés jelei erősebben jelentkezhetnek az ilyen típusú bőrön, mert érzékenyebb az átlagosnál. Szerencsére jól reagálnak a legtöbb esztétikai kezelésre, hiszen alacsonyabb a káros reakció bőrük részéről, ugyanis kisebb a hiperpigmentáció kockázata.

A II. csoport bőrtípusa a germán, akiknél a világosabb bőr és haj, világoskék vagy zöld szem tapasztalható, illetve ismétlődő napozással még egy kisebb színt is nyerhetnek. Bár számukra is igen magas a kockázata az UV-sugárzás miatti bőrrák kialakulásának, így nem javasolt sokáig erős napsugárzásnak kitenni magukat.

Kezelések előtt

Alapvetően elmondható, hogy a világosabb és veszélyeztetettebb típusok esetében is elvégezhetőek az arcfiatalító és bőrmegújító kezelések, azonban jóval nagyobb elővigyázatossággal kell nekikezdeni a beavatkozásoknak.

A kezelések előtt minden esetben személyre szabott terv elkészítésével kezdődik a konzultáció, mely során beazonosítják a bőrtípust és megválasztják az igényeknek megfelelő eljárást.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)