Tele van a kamra? 3 tipp, hogy az élelmiszerek sokáig elálljanak

kamra Kép forrása: Pexels.com

A Covid kezdetekor, valamint alatta, egyre többen kezdtek el jelentős élelmiszer készleteket felhalmozni, félve a későbbi élelmiszerhiány kialakulásától. Az átlagos magyar háztartásban évente 33 kg élelmiszert dobnak a szemétbe csupán azért, mert túlságosan sokat vásároltak bizonyos termékekből vagy nem jól tárolják azokat.

Ha azonban falun él az ember, akkor amúgy is hozzá van szokva ahhoz, hogy mindenből bőséggel legyen otthon. Jó megoldás egy hűtővitrin webáruházból, hiszen ezzel sokkal tovább eltarthatóak az italok és az ételek.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy hol és hogyan kell tárolnunk a megvásárolt élelmiszereket ahhoz, hogy elálljanak és ne kelljen kidobni.

Száraz, lehetőleg hűvös helyen tartsunk mindent

A búzaliszt 6-8 hónapig tartható el, a teljes kiőrlésű lisztek 4-6 hónapig őrzik meg a minőségüket, mert jobban avasodnak. A liszteket, száraztésztákat a babot és a lencsét jól záródó edényben kell tárolni.

A cukor és a só bármeddig eláll, csak ne érje víz. A napraforgó étolaj 16 hónapig megőrzi a minőségét, de csak bontatlanul. A konzervek tárolása nem igényel nagy gondosságot.

Mi fontos még az élelmiszerek tárolásával kapcsolatban?

Több minden befolyásolja, hogy az egyes ételek és italok meddig állnak el.

1. Szobahőmérséklet

Sok termék esetén nincs szükség hűvös helyre, elállnak azok szobahőmérsékleten is. Ilyen a paradicsom, hagyma, tojás, alma, banán, citrom, avokádó, ezeknek az íze és állaga is megváltozhat akkor, ha hűtőszekrénybe tesszük. De a kenyér és a péksütemények is jól viselik a szobahőmérsékletet.

2. Hűtőszekrény

Minden hűtőszekrényben felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a felső polcokon van a leghidegebb, alul pedig a kevésbé hideg. Ez azért fontos, mert ha sokféle dolgot pakolunk bele a hűtőszekrénybe, akkor nem mindegy mit és hova teszünk.

A húst és a halat a legalsó polcon, a tejtermékeket a középső polcokon érdemes tárolni. A zöldségeket a legmagasabb páratartalmú rekeszbe kell tenni. A gyümölcsöknek kevesebb páratartalomra van szükségük mint a zöldségeknek, így azokat mindenképpen jó döntés külön tárolni.

A legmodernebb hűtőszekrényekben már szabályozható hőmérsékletű fiók is van a nyers húsok és halak, valamint a zöldségek számára. A hűtőben tartott ételek számára az egyenletes hőmérséklet lenne a legjobb, de a gép ajtajának nyitogatásával hideg levegőt engedünk ki, ezért körülbelül 4 fok a legideálisabb hőmérséklet.

Ha magasabb a hőmérséklet a húsok és a halak megromlanak, ha alacsonyabb akkor a zöldségek és a gyümölcsök megfagynak.

3. Megfelelő tárolás

A jól elrendezett hűtőszekrényben az élelmiszerek között a hideg levegő cirkulál, tovább maradnak frissek a termékek. Tehetjük átlátszó dobozokba az élelmiszereket, akkor jobban áttekinthetővé válik, hogy mi és hol van, kevesebb hideg levegőt engedünk ki az ajtó nyitásakor, mert hamarabb megtaláljuk, amit keresünk. A nagyobb edények elhelyezése gondot szokott okozni, erre jó megoldás lehet az összecsukható polc.

Vitrinek a vendéglátásban

Természetesen nemcsak a háztartásokban, hanem boltokban és vendéglátóhelyeken is igyekeznek az élelmiszereket úgy tárolni, hogy a lehető legkevesebb terméket kelljen kidobni. Igaz, hogy ezeken a helyeken már célszerűbb a hűtővitrinek alkalmazása, ugyanis könnyebben átlátjuk a termék palettát. Ezeket a hűtővitrineket is meg lehet rendelni online, így a szállítás sem a vásárló dolga.

Összefoglalva tehát a hűtő vásárlás esetében a lehetőségeink szerinti legnagyobbat  érdemes megvenni, hiszen hűtőhelyből sosem elég, így el tudjuk kerülni az élelmiszer pazarlást is.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)