Tippek tökéletes őszi túra élményhez

őszi túrázás Kép forrása: Pixabay.com

Az enyhe őszi napok tökéletesek lehetnek a túrázáshoz, kiránduláshoz, viszont ha nem vagyunk elég felkészültek, akkor sok váratlan fordulatot és kellemetlenséget tartogathatnak. Mindegy, hogy könnyed erdei kirándulást, vagy hegyi barangolást tervezünk, a következő tippek segíteni fognak abban, hogy ne érhessenek minket út közben kellemetlen meglepetések.

Érdemes előre tervezni

A kirándulást érdemes előre megtervezni, különösen akkor, ha az adott túraútvonalon először járunk. Érdemes utána járni, hogy mekkora távolságot fogunk bejárni, de a szintemelkedés mértékéről sem árt előre tájékozódni.

Bár manapság a legtöbben mobiltelefont vagy tabletet használnak a tájékozódáshoz is, érdemes nyomtatott térképet is magunkkal vinni, melyen előre bejelöljük az útvonalat.

Az erdőben ugyanis nem mindig van térerő, a nyomtatott térkép pedig mindig kéznél lehet, ha netán elbizonytalanodnánk az útvonalat illetően – írja a gumiabroncsakciok.hu

Biztonságos közlekedés ősszel is

Mielőtt útnak indulnánk, érdemes az autónk őszi felkészítését elvégezni még az indulás előtt. Ha az időjárás már kellően hűvös, akkor érdemes a téli gumik cseréjét még a kirándulás előtt elvégezni. A szakemberek véleménye szerint, ha tartósan 7 fok alatti a hőmérséklet, akkor időszerű a téli gumicsere.

Ez a hőmérséklet a túrához, kiránduláshoz még ideális lehet, a nyári gumik számára azonban már nem. A megfelelő abroncsok megléte pedig rendkívül fontos, különösen, ha hegyi terepen közlekedünk.

De nemcsak megfelelő abroncsokra van ehhez szükség. Az is elengedhetetlen, hogy a fékek és a váltó is megfelelően működjön, ezért célszerű a kirándulás előtt az autószerelőt is meglátogatni, és átnézetni legalább a váltót és a fékeket, és ha szükséges, elvégezni a beállításokat.

Az izzókról sem szabad megfeledkezni, hiszen a láthatóság is fontos, hogy biztonságosan közlekedhessünk.

Mi kerüljön a túrazsákba?

Sokan hajlamosak túl sok mindent pakolni a túrazsákba, mondván, nem árt minden eshetőségre felkészülni. Ez persze nem baj, de túlzásba esni nem érdemes. Természetesen vannak olyan tárgyak, eszközök, melyeket mindenképp célszerű betenni a zsákba, ha kirándulni indulunk.

Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot és élelmet pakoljunk a zsákba, de a zsebkendő, sebfertőtlenítő és a sebtapasz sem maradhat ki. Ha délután indulunk útnak, akkor nem árt, ha egy elemlámpát is pakolunk a zsákba, biztos, ami biztos.

A réteges öltözködésről szem szabad megfeledkezni

Mielőtt útnak indulunk, elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk az időjárásról. Ősszel gyakoriak az esőzések, és bármikor hidegebbre fordulhat az idő vagy feltámadhat a szél, ezért érdemes rétegesen öltözni, és az esőkabátot is bekészíteni a hátizsákba.

Emellett attól, hogy a városban a házak között kellemes, napos időt tapasztalnunk, az erdőben közel sem biztos, hogy ilyen kegyes lesz hozzánk az időjárás. Ahhoz, hogy elkerülhessük a megfázást vagy épp a túlmelegedést, érdemes alaposan megfontolni, hogyan is öltözünk fel, de a megfelelő túracipőről sem szabad megfeledkezni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)