Tudnivalók a split klíma működéséről

klíma Kép forrása: Pixabay.com

Az ember az ősidők óta törekszik arra, hogy szabályozza a levegő hőmérsékletét. Többek között ezért gyújtottak tüzet elődeink a hideg éjszakákon. Egy forró nyári napon azonban a levegő hűtésére akkoriban még nem léteztek olyan modern lehetőségek, mint manapság.

Idővel más igények is felmerültek, például a levegő tisztaságának és páratartalmának szabályozásával kapcsolatban. Manapság a modern kor embere ventilátorok és klímaberendezések széles tárházából válogathat. A Zimankó Kft klímatechnikai megoldásai rendkívül komfortosak, alacsony zajszint mellett üzemeltethetők és egyben energiatakarékosak is.

A következőkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy miként működik a split klíma és milyen változatai léteznek.

Mi egyáltalán az a split klíma?

A technológia folyamatosan fejlődik. Az embernek az előző évszázad második felétől az lehet az érzése, hogy szinte minden héten feltalálnak valami újdonságot. Ezek a találmányok az élet kényelmesebbé tételét szolgálják.

A klímatechnika terén forradalmi változások történtek az elmúlt néhány évben. Temérdek gyártó készít különféle klímaberendezést. Ezek közül egy változat a split klíma, amely – ahogy a neve is sejteti – osztott kialakítású berendezés.

A split klíma két nagy egységből tevődik össze. Az egyik egy beltéri, a másik pedig egy kültéri. A beltéri egységet a hűteni vagy fűteni kívánt helyiségbe kell rögzíteni, a kültérit pedig valahol az épületen kívül kell felszerelni.

Mono split klíma

A piacon két különböző fajtájú split klíma kapható. Az egyik a mono split klíma, amely egyetlen helyiség klimatizálására alkalmas. Ennél a megoldásnál egy rézcsővel, valamint egy elektromos kábellel kötik össze a beltéri és a kültéri egységet. A mono split klíma fő előnye az, hogy a zajos, kompresszort magában foglaló egység a szabadba kerül, így a bentlévők ennek a működéséből alig érzékelnek valamit, ellentétben egy mobil klímával.

Több opció létezik a beltéri egység kapcsán is. Nagyon keresett az oldalfalra helyezhető megoldás. Akár az álmennyezetbe vagy a radiátor helyére is beépíthető egy ilyen egység, ha valaki inkább erre voksolna. A mono split klímák nagy teljesítményűek, hála az inverteres motorjuknak.

Multi split klíma

A multi split klíma attól tér el a mono változattól, hogy több beltéri egységet kötnek össze a kültéri egységgel. Ebben az esetben természetesen külön-külön is lehet szabályozni a beltéri egységeket, így minden egyes helyiségben lehet eltérő a hőmérséklet.

Gondoljunk csak bele, egy irodaépületben nem feltétlenül egészséges, ha az irodisták szobájában ugyanannyi a hőmérséklet, mint a szerverteremben. A multi változat számos előnnyel bír, ám érdemes mérlegelni, hogy ezek ki lesznek-e használva.

Általánosságban a split klímákról

Minden split klímáról elmondható, hogy csendesen működnek és számos funkcióval rendelkeznek. Egyes modellek WiFi kapcsolat segítségével irányíthatóak, ami tovább növeli a split klíma használatának komfortját. A kedvező energiafelhasználás újabb érv a split klíma mellett.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)